BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orosz olaj leállítása Magyarországnak: a kormány először reagált a Barátság vezeték aggasztó híreire

Szijjártó Péter megszólalt az újonnan kitört ukrán–magyar olajválságról. A külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozata lehűtötte a kedélyeket.

Rövid Facebook-bejelentkezésben reagált Szijjártó Péter a pénteki nap bombahírére, mely szerint az ukránok 2024 végén leállítják az orosz kőolaj szállítását Magyarországra.

Szijjártó
Orosz olaj leállítása Magyarországnak: a kormány először reagált a Barátság vezeték aggasztó híreire / Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Ahogy azt a Világgazdaság is megírta, megjelent egy interjú az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij tanácsadójával. Mihajlo Podoljak ebben közölte, mintegy mellékesen, hogy a gáz mellett 2025 januárjától megszűnik az orosz olaj tranzitja Ukrajna területén a Druzsba, tehát a Barátság olajvezetéken keresztül.

Bár az orosz olaj Ukrajnán keresztül való szállítása az orosz–ukrán háború kitörése óta kérdéses, a mostani fejlemény mégis váratlan és rendkívül különös. Már csak azért is, mert a Mol semmiféle tájékoztatást nem kapott a kilátásba helyezett lépésről az ukránoktól.

Szijjártó Péter friss megszólalásában ugyanezt erősítette meg. A tárca vezetője kiemelte, hogy a sajtóból értesültek az ukrán elnöki tanácsadó nyilatkozatáról. 

A hivatalos jelzések ezzel teljesen ellentétesek

– fogalmazott világosan. Eddig minden egyes hivatalos csatornán azt az értesítést kapták Kijevből, hogy Ukrajna teljesíti a szerződéses kötelezettségeit, és biztosítja az olajszállítás tranzitját Magyarország és Szlovákia felé. „Mi csak ezeket a hivatalos jelzéseket tudjuk figyelembe venni, sajtóhíreket pedig nem akarunk kommentálni” – zárta a tájékoztatást a külgazdasági és külügyminiszter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.