BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Régiós fizetések: Magyarország tapad a csehekre, a románok nagyon jönnek, a lengyelek mindenkit levernek

Hiába gyenge az európai konjunktúra – ami alól a kelet-közép-európai országok sem tudnak kibújni –, döbbenetes mértékű bérrobbanás zajlik az egész térségben. Kelet-Közép-Európa vezető gazdasága ma már egyértelműen Lengyelország, ahol magasabbak a fizetések, mint a cseheknél. A szomszédos országok statisztikai hivatalainak adatai alapján ugyanakkor úgy tűnik, Szlovákia mellett Csehország is leszakadóban van, miközben Románia és Magyarország is gyorsuló ütemben zárkózik fel.

Korántsem olyan tragikus a magyar bérhelyzet, mint ahogy a magyar sajtóban rendszeresen ábrázolják, legalábbis a szomszédos országok bruttó átlagbérei alapján biztosan nem. A régiós országok statisztikai hivatalainak legutolsó adatai szerint a gazdasági kihívások és a gyenge európai konjunktúra ellenére a térségben elképesztő bérrobbanás zajlik, és ebből vannak, akik profitálnak, mások viszont kevésbé. Az utóbbiak közé tartozik Csehország és Szlovákia, miután mindkét országban 10 százalék alatt van a bérdinamika évek óta. Ennek köszönhető, hogy helycsere történt a térség fizetési rangsorában. Míg 2022-ig a cseheknél voltak a legmagasabbak a bruttó átlagbérek a V4-ek között, mára a közép-európai régió legdinamikusabb gazdasága, Lengyelország vette át a vezetést. Az idei első negyedévben 8147 zloty volt az átlagkereset a lengyeleknél, ami 717 ezer forintnak felel meg.

régiós fizetések
Régiós fizetések: Magyarország tapad a csehekre, a románok nagyon jönnek, a lengyelek mindenkit levernek / Fotó: Szigetváry Zsolt

Csehország évek óta csúszik lefelé, a magyarok közelednek

Korábban többször írtunk róla, a V4-ek között a cseh gazdaság szenvedi meg leginkább a háború óta tartó válságot. A cseheknél a gazdaság kibocsátása még csak most érte el a járvány előtti utolsó év szintjét, miközben két év alatt több mint 10 százalékkal csökkentek a reálkeresetek. Ami nem is meglepő, a magas infláció ugyanis nagyon alacsony bérdinamikával párosult, átlagban 6–8 százalék között ingadozott. A bruttó átlagbér az első negyedévben 43 941 korona, azaz 681 ezer forint volt, ami 7 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. Márpedig ez kevesebb mint a fele a magyar keresetek növekedési ütemének. Magyarországon ugyanezen időszak alatt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 623 ezer forintot tett ki a bruttó átlagkereset, azaz egyre inkább megvalósul, ami korábban elképzelhetetlen volt:

a hazai fizetések, ha lassan is, de kezdik utolérni a cseh kereseteket.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy a nettó bérek terén beérnék a cseheket, sem hogy a magyar életszínvonal is a cseh szintet ostromolná, de mindenesetre jelzésértékű, hogy a két ország átlagbérei közötti különbség – ami korábban bő 100-120 ezer forint volt – 60 ezer forintra olvadt.

Nagyon jönnek a románok, Szlovákia leghátul

Kár tagadni, hogy mindeközben a románok is nagyon feljöttek. Romániában a bruttó átlagkereset az első negyedévben 8157 lej, ami 77 lejes árfolyamon számolva 628 ezer forint volt. Ugyanakkor mindig érdemes elmondani, hogy a romániai bérek azért is magasabbak, mert a 2017-ben bevezetett reform óta a járulékukat kvázi egy az egyben a munkavállalókra hárítják, így a román foglalkoztatottak keresetét sokkal több adó terheli, mint bárhol máshol a régióban. Ez a nettóban ki is ütközik: az első negyedévben Romániában 383 ezer forint volt a tisztán hazavihető átlagkereset, ami 40 ezer forinttal alacsonyabb a magyar nettó átlagbérnél. 

A lista végén továbbra is a szlovákok állnak. Északi szomszédunknál az év első három hónapjában 1447 euró volt a bruttó átlagkereset, ami 390-es euróárfolyamon számolva (az év elején még erősebb forintárfolyam volt a mainál) 564 ezer forintnak felel meg. Szlovákiában is a magyarnál kisebb bérdinamikát mértek: az első negyedévben 9 százalékkal nőttek ott a fizetések.

A magyar adat még pontosabb is lehet, mint a többi

Végül fontos hangsúlyozni azt is, hogy nem mérik azonos módon a béreket. Lengyelországban például a 9 főnél nagyobb vállalatokat teszik a mintába, amiből érthető módon a kisebb cégek és alacsonyabb keresetű munkavállalók kiesnek, így ez a bérdinamikát is feljebb tornázza. Magyarországon is sokáig így mérték a fizetéseket, ám évek óta már a teljes munkáltatói kört veszi számításba a KSH, emiatt a hazai átlagbérek 20-30 ezer forinttal alacsonyabbak, mint korábban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.