BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új Duna-híd: esti örömhír a kormánytól – odaadta rá a gigászi összeget

Este derült ki a rendkívüli fejlemény a Magyar Közlönyből. Minden akadály elhárult, végre elindulhat az új Duna-híd megépítése.

Rendkívül fontos kormányhatározat jelent meg csütörtök este a Magyar Közlönyben. Már csak azért is, mert erre már nagyon régóta várnak nagyon sokan.

Speciálterv
Mohács Duna-híd
Új Duna-híd: esti örömhír a kormánytól – odaadta rá a gigászi összeget / Fotó: Speciálterv

A kabinet ugyanis végre döntött a Mohácsi Duna-híd és kapcsolódó úthálózat kivitelezési feladatai ellátásához szükséges források biztosításáról. A kormány először is deklarálta, hogy egyetért a mohácsi Duna-híd és kapcsolódó úthálózat megépítésének projektjével.

Ahogy azzal is, hogy a beruházás a Magyarország szomszédságában zajló háború idején a rezsicsökkentés megvédése és a honvédelmi célok teljesítése érdekében szükséges költségvetési intézkedésekről szóló kormányhatározat – nevezetesen a beruházási stop – alól mentesüljön, de csak azzal a feltétellel, hogy a vállalkozási szerződés szerint teljesítés csak 2025-től kezdődően merülhet fel. Vagyis az új Duna-híd konkrét építése az idén még biztosan nem fogja terheli a költségvetést.

Merthogy nem kis összegről van szó, sőt, ez lesz minden idők legnagyobb összegbe kerülő hídépítése Magyarországon:

a beruházásra a 2024–2031 évek vonatkozásában a kötelezettségvállalás mértéke összesen legfeljebb 389, 3 milliárd forint.

Természetesen ez az összeg nem egyszerre jelentkezik a kiadási oldalon, hanem szétterül a következő években. Még pedig a következő módon:

  • 2025. évben 50 milliárd forint,
  • a 2026. évben 100 milliárd forint,
  • a 2027. évben 80 milliárd forint,
  • a 2028. évben 110 milliárd forint,
  • a 2029. évben 47,1 milliárd forint,
  • a 2030. évben már csak 100 millió forint,
  • a 2031. évben pedig ugyancsak 100 millió forint.

A kormány megbízta a pénzügyminisztert, hogy az építési és közlekedési miniszter kezdeményezésére a beruházás előkészítési és megvalósítási feladatainak ellátása érdekében gondoskodjon még ebben az évben kettő milliárd forint többletforrás biztosításáról az állami közútfejlesztési beruházások jogcímcsoport terhére. Ez tehát egy átcsoportosítás, nem új forrás.

A mohácsi Duna-híd megvalósulását lapunk régóta követi. Fontos látni, hogy sokkal több minden épül majd meg, mint pusztán a 21. dunai átkelő Magyarországon. Akit érdekelnek a részletek, annak az alábbi cikket ajánljuk figyelmébe.

Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

Sokat kellett rá várni, de végre megtörtént: kihirdették a győztest és kiderült, ki építheti meg az új Duna-hidat Mohácsnál. Minden idők egyik legnagyobb összegű beruházásáról van szó, de sokkal több minden épül majd meg, mint pusztán a 21. dunai átkelő Magyarországon. Itt van minden részlet, mit kell tudni az új Duna-hídról.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.