BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
A,Slender,Girl,On,The,Beach,In,A,Straw,Hat

Utazás utószezonban: indulhat az olcsószállás- és repülőjegy-vadászat

Nemrég még bedeszkázták a lángossütőket, lehúzták az összes Balaton-parti kisbolt és büfé redőnyét augusztus 20. után. Újabban viszont mind több vendéglátós és szállásadó tart nyitva, bővült a wellnesskínálat, és megjelentek az emelt szintű szolgáltatást nyújtó hotelek is a magyar tengernél. Utazni utószezonban olcsóbb, ráadásul egyre inkább van miért. Az utószezon egyik kérdése: Balaton vagy Horvátország, vagy mindkettő? Repülőjegyekre is megéri ilyenkor vadászni, töredékáron elérhetők a legkedveltebb európai tengerpartok is ősszel.

Holtszezon helyett ma már inkább úgymond kellemes utószezon köszönt be az iskolaszünet végén hazautazó családok nyomán mind a Balatonnál, mind a horvát tengerparton, ami mindenütt szolidabb szállásárakat, különböző mértékű kedvezményeket hoz a kisebb kereslet miatt, vagyis az utazás utószezonban nagyon is megéri.

utazás utószezonban
Őszi tengerparti nyaralás / Fotó: Shutterstock

Mennyivel olcsóbb az utazás utószezonban? 

Nem lesz mindig olcsó a Balaton, még szeptemberben sem, az egyre gazdagabb programkínálat, az időnként jócskán megélénkülő kereslet hatására vissza tudnak erősödni az árak – derül ki a helyiek elmondásából. 

A szállodákban és a kempingekben egyaránt drasztikusan csökkennek az árak az utószezonban,

 szeptember végén közel 40 százalékkal olcsóbbak a kétszemélyes sátorhelyek a balatoni kempingekben. 

Hasonló árcsökkenés tapasztalható az apartmanoknál is, amelyek nem mindig ilyen olcsók. Egy-egy fesztivál, vitorlás-, kerékpáros- és futóverseny idején vissza tudnak emelkedni az ilyen típusú szállások árai, természetesen csak ott, ahol ezek a rendezvények zajlanak – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke a Világgazdaságnak.

A szakember azt is megjegyezte, hogy

ebben az időszakban nem csak azok jönnek a Balatonra, akik itt akarnak aludni, egyre több az egynapos turista is a környező településekről. 

Ez több tízezer potenciális vendéget jelent a helyi éttermek, cukrászdák számára.

Ezt erősíti meg Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád kávézó cukrászmestere is, aki idén megnyerte a Balaton Fagyija 2024 választást. Mint mondta, a versenynek köszönhetően a tavaszi forgalom legalább 15 százalékkal volt jobb, mint az előző évben. Sok vendégük mondta azt, hogy csak azért utazott a Balatonra, hogy egyen egy jó fagyit. Ilyen kirándulókra számítanak az őszi szezonban is – tette hozzá a cukrászmester.

utazás utószezonban
Őszi balatoni pihenés / Fotó: Shutterstock

Most jönnek azok a külföldiek is, akik több hétre foglalnak szobát, és kifejezetten el szeretnék kerülni a nagy tömeget a strandokon, de nem félnek attól sem, ha már egy kicsit hidegebb a víz szeptemberben. Ők többnyire német területekről érkező turisták, és az idősebb generációhoz tartoznak, akiknek utazástervezését nem befolyásolja az iskolakezdés.

A több hétre érkező külföldiek ebben a szezonban már 30 százalékkal  olcsóbban foglalhatnak szobát a nyári átlagárakhoz képest – mondta Antal Bernadett, az alsóörsi Laroba Wellness Hotel értékesítési vezetője.

Sosem fognak egybemosódni a szezonok

Egybemosódni nem fognak a szezonok, a családok nyaralását az ovik, iskolák nyitvatartása, alapvetően a tanév rendje határozza meg – összegzi  Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő, rámutatva, hogy a Balatonnál sokkal látványosabb a változás, mint például Horvátországban, itt jelentősen erősödött az utószezon.

Régen bedeszkázták a balatoni lángossütőket augusztus 20. után, a szezon június közepétől augusztus közepéig tartott, 

sem előtte, sem utána nem érte meg nyitva tartani.

Romantic,Celebratory,Toast,With,Wine,Glasses,In,A,Vineyard,Wine
Utazás utószezonban: mások a motivációk / Fotó: Shutterstock

Most meghosszabbodott a szezon, vagyis erősödött az utószezon. A szeptemberben is kellemes, strandidővel felérő meleg miatt a hétvégék forgalmasak, tele vannak eseményekkel.

Utószezoni nyaralás előnyei, van miért utazni

A szálláskínálat minőségi és mennyiségi fejlődése vitathatatlan, emellett új attrakciók sokasága is megjelent a Balatonnál, ahol már rég nemcsak fürödni lehet, hanem bobozni, kisvasutazni, interaktív vársétákat tenni egész évben. 

Több a vendég, és több a nyitva tartó vendéglátó,

a kereslet és a kínálat párhuzamosan fejlődik, egymást táplálja.

Balatonfüred például egyre inkább hasonlít egy nyugat-európai üdülővároshoz, de a kempingek is megújultak, nagyon népszerűek, nagy foglaltsággal üzemelnek.

Siófok a nyár fővárosa

„A Balaton térségében idén nyáron meghaladtuk a tavaly nyári foglalási számainkat” – mondta Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője, hozzátéve, hogy eredményeik szerint továbbra is Siófok a nyár fővárosa a magyarok körében.

A magyar tenger környékén 

  • Siófok mellett 
  • Balatonfüred, 
  • Hévíz, 
  • Balatonlelle, 
  • Keszthely, 
  • Zamárdi, 
  • Balatonboglár, 
  • Balatonföldvár, 
  • Fonyód és 
  • Balatonalmádi szálláshelyeit választotta a legtöbb vendég.

Az ősz első hónapjában is népszerűek  tópartok,

az eddigiek alapján a Balaton, a Tisza-tó és az észak-alföldi régió azok a területek, ahol tavalyhoz képest kiugrás látszik foglalási számban szeptemberre – tudtuk meg.

Nyáron 2,9, ősszel pedig 2,24 éjszakára szólnak az átlagos balatoni szállásfoglalások.

Indul az árvadászat

Horvátországban soha nem volt még annyi magyar, mint amennyi az idén.

Az utószezonban is sokan terveznek még a tengerpartokra utazni, de azzal érdemes számolni, hogy Horvátországban esős az ősz, szeptemberben, októberben már rossz idő lehet a fürdésre, érdemes más programokat is tervezni a vakáció idejére.

Az utazási láz nem csökken, a népszerű európai, dél-európai nyaralóhelyekre október közepéig járnak a chartergépek, és van olyan úti cél, ahol október első hetében az egyhetes csomagot akár a nyári ár feléért meg lehet kapni  – mondta Kiss Róbert Richárd.

utazás utószezonban
Nyaralás ősszel: a tengerek vize még kellemes, az időjárás is sokáig nyárias marad / Fotó: Shutterstock

Óriási ugrások vannak a szállások, de a repülőjegyek árában is, a turisztikai szakértő szerint 

van olyan fapados járat, amire a nyári tarifa egytizedéért lehet őszre jegyet vásárolni.

Az utószezonban utazni számottevően olcsóbb a klasszikus nyaralóhelyekre, ám mindeközben emelkedni kezd a télből a nyárba utazást lehetővé tevő területek, például a dubaji utazások ára.

Tizedével drágult a nyaralás, de már a télre készülünk

Egyénileg a horvát tengerpart, utazási irodán keresztül viszont a török, a görög, az olasz és a spanyol nyaralóhelyek voltak idén a legnépszerűbbek a magyarok körében. Utazni 2024-ben 10-15 százalékkal drágábban lehet, mint tavaly, a szervezetten utazók száma pedig az első friss becslések szerint a nyáron cirka 10 százalékkal emelkedett – tudtuk meg a szakmai szövetségtől.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.