BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Drágábban tud eladni a magyar cégek többsége

Az ipari termelői árak augusztusban átlagosan 3,0 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel ezelőtt. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a belföldi értékesítés és az exportértékesítés árai egyaránt emelkedtek.

Augusztusban az ipari termelői árak átlagosan 3,0 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 1,2 százalékkal, az exportértékesítés árai pedig 4,0 százalékkal nőttek – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfői gyorsjelentéséből. Az előző hónappal összevetve a belföldi értékesítési árak 0,2 százalékkal, az exportértékesítési árak 1,8 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 1,3 százalékkal nőttek júliushoz képest.

Győr, 2017. május 23.Szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án. Audi gyár autóipar gazdaság ipar szakkmunkás munka német cég ipari termelés, ipari termelői árak
A belföldi értékesítés és az exportértékesítés ipari termelői árai egyaránt emelkedni tudtak / Fotó: Székelyhidi Balázs / Mediaworks

2024 augusztusában a 2023. augusztusi szinthez viszonyítva a belföldi értékesítés árai átlagosan 1,2 százalékkal nőttek, ezen belül a 60,0 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparé 2,7 százalékkal magasabbak, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,2 százalékkal alacsonyabbak voltak a tavalyinál. Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,6 százalékkal mérséklődtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön 

  • az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 0,5 százalékkal, 
  • a beruházási javakat gyártókban 4,8 százalékkal, 
  • a fogyasztási cikkeket gyártókban pedig 1,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 4,0 százalékkal magasabbak voltak, ezen belül a 82,9 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,5 százalékkal, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 8,8 százalékkal emelkedtek tavalyhoz képest a termelői az árak.

Az idén január és augusztus közötti időszakban a 2023. január–augusztusihoz képest a belföldi értékesítés árai 3,1 százalékkal mérséklődtek, miközben az exportértékesítés árai lényegében nem változtak (+0,1 százalék), így összességében az ipari termelői árak 1,0 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.