BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brit beutazás: fizetni kell érte a magyaroknak – megvan a pontos dátum, mikortól

Bejelentette a kormány a részleteket. Mindössze fél év múlva a brit beutazás fizetős lesz a magyar állampolgároknak is.

Évek óta szó van róla, most azonban a brit kormány bejelentette az ETA (Electronic Travel Authorisation) vízumrendszer kiterjesztését az Európai Unió állampolgáraira. Ez tehát masszívan érinti a magyarokat is.

Brit beutazás: fizetni kell érte a magyaroknak – megvan a pontos dátum, mikortól / Fotó: AFP

Brit beutazás: mi az az ETA?

Az ETA az Egyesült Államok ESTA mintájára épült. A célja, hogy ezzel a biztonsági ellenőrzéssel elérjék a brit határok biztonságának erősítését és a visszaélések megelőzését.

Az ETA egy elektronikus és fizetős vízumrendszer azoknak, akik be akarnak utazni az Egyesült Királyságba, de nem rendelkeznek vízummal, és nem is élnek ott életvitelszerűen. Az engedély két évig vagy a kérelmező útlevelének lejártáig érvényes. Az érvényességi idő alatt korlátlan számú nagy-britanniai beutazást tesz lehetővé esetenként legfeljebb hat hónapi időtartamra.

Az ETA-engedély kiváltásának díja tíz font, átszámítva mintegy 4700 forint.

Tehát egy négytagú család esetében már 20 ezer forintról beszélünk. Fontos, hogy nincs szüksége ETA-ra azoknak az uniós állampolgároknak, akik 2020 végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, illetve megszerezték az ehhez szükséges meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt (EU Settled Status).

Mikortól fizetős a magyaroknak, ha Nagy-Britanniába utaznak?

Nagy-Britannia négy éve kilépett az Európai Unióból. Az uniós tagság megszűnése (Brexit) utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is távozott. London már a Brexit után jelezte, hogy idővel a látogatási, turisztikai céllal rövid időre érkezőknek is szükségük lesz belépési engedélyre, köztük azoknak is, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak be Nagy-Britanniába. Ez vált most érvényessé az uniós tagországok, köztük Magyarország állampolgáraira is.

Az ETA bevezetése 2023. november 15-én indult a katari állampolgárokkal, aztán 2024. február 22-én a programot kiterjesztették Bahrein, Jordánia, Kuvait, Omán, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek állampolgáraira is. Jordan később tisztázatlan okok miatt kikerült a kísérleti programból.

Az Európán kívüli utazóknak 2025. január 8-tól lesz szükségük az ETA-ra, az európai állampolgároknak (a magyaroknak is) pedig 2025. április 2-tól kötelező, tehát mindössze fél év múlva. Érdemes tisztában lenni vele, hogy az ETA-t azoknak is előírják, akik pusztán átszállnak brit területen, így például a Heathrow repülőtéren. A légikikötő utasforgalmának 30 százaléka tranzit, így a várakozások szerint az ETA-val járó bürokrácia hátrányosan fogja érinteni az itteni utasélményt. Egyes szakértők már azt is valószínűsítik, hogy az átszálló utasok Nagy-Britannia helyett más csomópontokat választanak majd, felértékelődhet akár Isztambul szerepe is.

Hogyan kell ETA-engedélyt szerezni Nagy-Britanniába?

Online az Egyesült Királyság kormányának honlapján lehet kérvényezni az ETA-t, de külön alkalmazást is le lehet tölteni hozzá. Ez UK ETA néven fut az App Store-ban vagy a Google Playen.

Az ETA-kérelem első lépéseként meg kell adni egy fényképet, és válaszolni kell egy sor kérdésre. Az ígéret szerint három napon belül elbírálják a kérvényeket, ugyanakkor a brit kormányzat hangsúlyozta, hogy pusztán az ETA megszerzése nem jelenti, hogy az adott beutazót automatikusan beengedik majd.

Érkezéskor ugyanis a UK Border Force ellenőrzi az ETA-t, és további kérdéseket tesz fel, mielőtt eldönti, hogy beléphet-e az adott személy Nagy-Britannia területére.

A légitársaságoknak és a komptársaságoknak is lesz dolguk, ugyanis nekik is ellenőrizniük kell az ETA állapotát, mielőtt az utas felszállna az Egyesült Királyságba tartó járatra vagy hajóra. Ha elmulasztják az ellenőrzést, megbüntetik őket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.