BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mentőövet dobnak a halgazdálkodóknak – Hárommilliárd forintra lehet pályázni

A halgazdálkodók természetért végzett munkáját honorálja, valamint a különböző vízgazdálkodási korlátozásokból fakadó hozamkiesését is pótolja az a pályázati forrás, amelyre október 25-től pályázhatnak az extenzív akvakultúrával foglalkozó vállalkozások, közjogi és civil szervezetek.

A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz (Mahop Plusz) részeként jelent meg a Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása című pályázati felhívás. A pályázat nyerteseinek elkülönített keretösszeg meghaladja a hárommilliárd forintot – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Lévai Ferenc Réti major birtok víz haltenyésztés gazdaság alászat halgazdaság ipar vendéglátás, támogatás  2016 11 02  Fotó : Rétimajor
A támogatás segít a tájkép megóvásában / Fotó: Rétimajor

Az önerőt nem igénylő, vissza nem térítendő támogatást nyújtó felhívás célja a hagyományos technikákon alapuló extenzív tógazdasági haltermelés, a természet és a biológiai sokféleség megőrzésének és helyreállításának, illetve a tájképi elemek megóvása érdekében nyújtott szolgáltatásának támogatása.

Az elnyerhető támogatás úgy járul hozzá a halgazdálkodási ágazat likviditásához, hogy részlegesen kompenzálja a termelők természet- és környezetvédelmi, a vízgazdálkodási korlátozásokból fakadó hozamkiesését és a termelési költségnövekedést, de a természetvédelmi szempontból fontos fajok populációinak, és a megújuló természeti erőforrások fenntartása érdekében elmaradt vagy kieső jövedelmet is. A támogatási kérelmek benyújtására 2024. október 25-től lesz mód – részletezte az államtitkár.

A támogatás akár már 1 hektáros tóterület esetén igényelhető, feltétele pedig a természetvédelmi és biológiai sokféleség megőrzésének a felhívás műszaki tartalom szerinti, öt évre történő vállalása. Az igényelhető támogatási összeg hektáronként és évenként 40 ezer forint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.