BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hevesi oldószergyár: népszavazáson dőlhet el a beruházás sorsa

Parázs hangulatú lakossági fórumot követően jelentette be Heves újraválasztott polgármestere, Sveiczer Sándor a képviselő-testület döntését, miszerint népszavazást kezdeményeznek a kínai oldószerüzem létesítéséről. A város határától ezer méterre tervezett, negyvenmilliárdos beruházás miatt a városvezető szavai szerint politikai csatatérré vált Heves, a meghívott szakértő sem jutott szóhoz a fórumon.

Népszavazáson dőlhet el, lesz-e Hevesen oldószergyár – erről tudósított a Heol, beszámolva arról a péntek esti, parázs hangulatú lakossági fórumról, amelyet követően bejelentette a polgármester a képviselő-testület döntését.

oldószer
Egy vegyi üzem fémsilói: képünk csak illusztráció / Fotó: AFP / Northfoto

Nem nyugtatta meg a beruházás ellen már korábban fellázadt helyieket, hogy nem akkumulátorgyárat, hanem 

az elektromos autók akkumulátorainak gyártásához használandó oldószerek tisztításával és újrahasznosításával foglalkozó gyárat (NMP-üzemet) építene oda a kínai BYN Chemical.

A Heves határába tervezett, 40 milliárd forintos beruházás mellett szóló érv, hogy az 

  • jelentősen növelné a város iparűzésiadó-bevetételeit, 
  • miközben számottevő munkahely-teremtő hatása is lenne.

Az ellene érvelő, ugyancsak népszavazást sürgető Sikeres Hevesért Mozgalom Lőcsei Lajos országgyűlési képviselővel együtt azonban az oldószergyárként emlegetett, valójában oldószertisztító üzem veszélyei miatt tiltakozik a projekt ellen. 

Uniós vámokkal nem lehet megállítani a kínai akkuoffenzívát

Kína a világ akkumulátorgyártásának közel a kétharmadát adja, s már olyan innovációs előnyre tett szert, ami a tiltás helyett inkább az együttműködés fontosságát helyezné előtérbe a gazdaság- és kereskedelempolitikai szempontokat mérlegelő Brüsszel és Peking között. A kínai elektromos autókra kivetett büntetővám alkalmazása e téren a versenyképesség romlása révén keményen visszaüthet.

Ők azt hangsúlyozzák, hogy olyan veszélyes vegyi anyag kerülhet a levegőbe, és akár a talajvízbe, sőt az ivóvízbe is, amit nálunk még nem mérnek, mert nem tartják nyilván veszélyes anyagként, de máshol már folyamatban van a betiltásuk.

A tervezett gyár lakott területen kívül, ezer méterre a lakóövezettől létesülne.

A beruházással kapcsolatban szakértőt hívott meg a fórumra a polgármester, de a parázs hangulatú összejövetelen a vendég nem kapott szót végül, a megjelentek ugyanis azt hangoztatták, hogy nem kérnek a gyár építéséből – derül ki a tudósításokból.

Késő este, a fórumot követően hangzott el Sveiczer Sándor rendkívüli bejelentése, miszerint
 

a képviselő-testülettel úgy döntöttünk, hogy a tervezett oldószerüzemmel kapcsolatban népszavazást kezdeményezünk, azaz döntsenek a hevesiek, s ezt tiszteletben fogjuk tartani.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.