BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiterítették a lapokat Matolcsyék: brutális kárt okozhatott a magyar gazdaságnak az aszály

Az ipar gyengélkedése és az aszály miatt lehet idén kisebb a gazdasági növekedés – mutatott rá Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója a jegybank szeptemberi inflációs jelentésének ismertetéskor. A szakértő szerint érezhetően visszafogja az idei aszály a gazdasági kibocsátást, ami akár 0,4-0,9 százalékponttal is kisebb lehet emiatt. A jegybanknál úgy látják, az infláció a következő hónapokban ideiglenesen emelkedhet, majd jövőre elérheti az MNB célját. Balatoni beszélt többek között az óvatossági motívumról is: szerinte van már fogyasztási dinamika Magyarországon, csak nem a kiskereskedelmi forgalmat kell nézni.

A nyár végén kialakuló aszály nemcsak a mezőgazdaság kilátásait, hanem a magyar gazdaság idei teljesítményét is jelentősen rontotta mondta Balatoni András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a szeptemberi inflációs jelentés ismertetésekor.  

aszaly_LUS_7917
Fotó: Kallus György

Elismerte, hogy a második negyedéves GDP-adat elmaradt a jegybank és az elemzői várakozásoktól. Egyrészt a mezőgazdaság és az aszály hatása van ebben, másrészt a külső konjunktúra, ami szintén visszafogja a növekedést.

Ezért idén 1 és 1,8 százalék közötti gazdasági növekedést remél a jegybank, ami majdnem a fele annak, amit három hónapja vártak. Balatoni szerint ugyanakkor folyamatosan gyorsulni fog a magyar gazdaság: 2025-től 2,7–3,7, majd 2026-ban 3,5–4,5 százalékkal bővülhet a GDP.

Úgy véli, fontos fundamentuma a magyar gazdaságnak, hogy a foglalkoztatás összességében még mindig csúcsközelben van. Emellett érdemi reálbér-emelkedés látható, és ennek lényeges eleme az infláció csökkenése.

Három százalék közelében lehet a fogyasztóiár-index szeptemberben

Szeptemberben 3,1 százalék lehet a pénzromlás mértéke, de Balatoni úgy fogalmazott, ez nem azt jelenti, hogy fenntartható módon elértük az inflációs célunkat. A dezinflációs trend csak jövő év elején jelenhet meg, már egy jóval alacsonyabb, 4 százalék körüli maginflációs ütem mellett. 

Nem változott az az üzenetünk, hogy 2025-ben fenntartható módon elérjük az inflációs célunkat

mondta az MNB szakértője, kiemelve a tranzakciós illeték szerepét az áremelkedésekben. Jelezte, hogy 0,2 százalékpontot emeltek a 2025-ös inflációs előrejelzésükön, ami a tranzakciós illeték számlájára írható. 

A GDP-t is lehúzza az aszály és az ipar

Érdemi aszály volt Balatoni szerint, amit alátámaszt egy új kutatás. Ez alapján az aszály

jelentősen rontja az idei növekedést: akár 0,4 és 0,9 százalékponttal csökkentheti a magyar gazdaság 2024-es teljesítményét.

Júliusban és augusztusban a középhőmérséklet meghaladta a 2022-es évben regisztrált értékeket is. Szeptember elejére a hazánkban aszálykárra bejelentett területek nagysága elérte a 390 ezer hektárt, aminél 2010 óta csak a 2012-es (983 ezer hektár) és 2022-es (1,43 millió hektár) extrém aszályos nyár után keletkezett nagyobb területen mezőgazdasági veszteség.

Az inflációs jelentés előrejelzésében a búza várható termésmennyisége 5 millió tonna körül alakulhatott idén. Ez az elmúlt tíz év átlagos búzatermésénél 6,2 százalékkal, a tavalyi évinél 15,5 százalékkal alacsonyabb, miközben a 2022-es aszályos évnél 15,2 százalékkal magasabb. 

A másik legfontosabb gabonaféle, a kukoricatermés tavaly átlagon felüli terméshozam mellett kisebb vetésterületen 6,3 millió tonna volt, míg az idei termésmennyiség 5,1 millió tonna lehetett, ami az elmúlt évtized átlagához képest 32,5 százalékkal, míg a tavalyi évinél 18,7 százalékkal kisebb érték. A jelentés azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy erős a bizonytalanság: a rendelkezésre álló adatok alapján 2024 első felében mindössze 2,4 százalékos csökkenést mutatott az ágazat. A mezőgazdaság teljesítményének mérésében azonban a harmadik és negyedik negyedév adatai a meghatározók. 

Az igazgató azt is kiemelte, hogy az ipari export lejtmenete továbbra sem csillapodik, ami összhangban van a nyugat-európai konjunktúrával: „Az ipari kilátások összességében romlottak az elmúlt negyedévhez képest” – mondta. A jegybankban úgy látják, az építőipar viszont túl lehet a mélyponton. 

Hol a pénz?

A kiskereskedelmi forgalom alakulásával is foglalkoztak a jelentésben. Ebből az derült ki, hogy ha nem a kiskereskedelmi forgalmat vizsgálják, hanem a teljes fogyasztást, akkor valójában „nincs itt semmi látnivaló”.

A tartós termékek fogyasztása ugyanis 9 százalékkal bővült, tehát Balatoni szerint van dinamika a háztartások fogyasztásában.

Megnézték nemzetközi és régiós összevetésben is: ebből az rajzolódik ki, hogy nincs nagy különbség, nagyjából a lengyellel együtt növekedik a magyar fogyasztás. A fogyasztás az MNB szerint 

  • idén 3,4–4,0, 
  • 2025-ben 3,4–4,4, 
  • 2026-ban pedig 2,9–3,9 százalék 

közötti ütemben bővülhet.

Historikus csúcson a foglalkoztatottság, hiába a gyenge konjunktúra

Balatoni András jelezte, a nagyon magas foglalkoztatási szint továbbra is fennmarad, ennek oka, hogy a vállalatok tisztában vannak azzal, hogy a demográfiai helyzet romlani fog a következő években.

Van egy általános munkaerőpiaci tartalékolás, a gyenge konjunkturális adatok ellenére azonban historikus csúcson van a foglalkoztatottság.

Foglalkoztak a munkaerőpiac feszességével is, amiből az derült ki, hogy a vállalatok ma már egyre kevésbé mondják azt, hogy a növekedésük korlátja a munkaerőhiány. Ami inkább megváltozott, hogy nincs annyi üres hely a magyar gazdaságban, ami a munkaerőpiaci kondíciók lazulását mutatja – szerinte ez vezet a bérindex lassulásához is. Azt viszont nehéz megmondani, hogy ez ciklikus vagy szerkezeti okokra vezethető vissza.

Pangó beruházások

A jelentés szerint az állami és vállalati beruházások várhatóan csökkennek idén, míg a lakosságiak emelkednek. Összességében a beruházások volumene a 2024-es évben 6,5 százalékkal mérséklődik, érdemben lassítva a gazdasági növekedést. A gyenge beruházási aktivitás leginkább az alacsony kapacitáskihasználtságnak, a gyenge külső keresletnek, a geopolitikai bizonytalanságoknak és a továbbra is magas árszinteknek köszönhető. A jegybank megállapítja,

az infláció hosszú árnyéka is a beruházások csökkenésének irányába mutat.

A vállalati szféra elmaradó beruházásainak részleges pótlása a kereslet tartós javulásával 2025-ben kezdődik meg. A mérsékelt európai konjunktúra rövid távon továbbra is visszafogja a hazai kivitelt. A következő években ugyanakkor a folyamatban lévő és az újonnan bejelentett, tetemes kapacitásbővítő külföldi közvetlentőke-beruházások a kereslet visszatérésével élénkítik az exportot, így hazánk exportpiaci részesedése is emelkedik.  A beruházások változása várakozásuk szerint 2024-ben mínusz 7,2–mínusz 5,8, 2025-ben és 2026-ban 1,5–4,5 százalék között lehet.

Csökkent a kockázata annak, hogy nem érjük el az idei hiánycélt

Balatoni szerint a kormány által meghozott intézkedésekkel csökkent a kockázata annak, hogy nem érjük el a 4,5 százalékos hiánycélt, azt viszont hangsúlyozta, hogy továbbra is indokolt a kiadások feletti kontroll fenntartása. A költségvetés GDP-arányos hiánya az MNB szerint:

  • 2024-ben 4,3–4,7 százalék, 
  • 2025-ben 3,2–4,2 százalék, 
  • 2026-ban pedig 2,8–3,8 százalék között alakul. 

Az MNB előrejelzése szerint a kamatkiadások nélkül számított elsődleges egyenleg a teljes horizonton egyensúly közelében lesz. A következő években az állami kamatkiadások fokozatos csökkenésével párhuzamosan javul a költségvetés egyenlege. Ezzel együtt hangsúlyozza a jelentés, hogy az adósságráta 2024. évi folytatódó mérséklődéséhez és a hazai kockázati megítélés javulásához szükség van a kitűzött hiánycélok hiteles elérésére. Az előrejelzési horizonton élénkülő konjunktúra és a csökkenő költségvetési hiánypálya mellett a GDP-arányos államadósságráta a 2024-re előre jelzett 73,2 százalékról 2025-ben 72,3 százalékra, 2026-ban pedig 70,8 százalékra mérséklődik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.