BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Male,Painters,Or,Construction,Workers,Painting,Walls,In,White,Color

Budapesten a legtöbb a kontármunka, sok százezer forint a kár

Minden negyedik megrendelőt ért idén átlagosan több mint 800 ezer forintos kár a kontármunkák miatt, miközben a kivitelezők 20-25 százaléka is károsult, mert sok megrendelő részben vagy egyáltalán nem akar fizetni – derült ki az Építőipari Bizalmi Index friss kutatásából. Elégedettebbek a festőkkel és a burkolókkal a megrendelők, ellenben a villanyszerelők és a generálkivitelezők megítélése romlott. Mára egyértelmű, hogy szükség van az otthonfelújítási program egyszerűsítésére és a hozzáférhetőség bővítésére, mert kevés az érdeklődő.

Picit javult az építőipar megítélése, az ötpontos skálán elért idei 3,6 pont 0,25 ponttal magasabb a tavalyinál, de még van min javítani – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője, aki szerdán ismertette a kutatás eredményeit. 

kontár
A festők iránti bizalom kiemelkedő mértékben javult idén, köztük a legkevesebb a kontár / Fotó: Shutterstock

Továbbra sem jó, csak jobb a helyzet, mint tavaly, az építőipari cégvezető szerint a 4,2–4,3-as értékig kellene eljutnia a bizalmi index mutatójának. A tendencia ugyanakkor már pozitív, többek szerint jó irányba mennek a dolgok az építőiparban, kevesebben van azok, akik úgy vélik, romlik a helyzet.

Miért bíznak jobban a megrendelők a kivitelezőkben?

A kivitelezőkbe fektetett növekvő bizalom okai:

  • az elmúlt évben csökkent a munkáik mennyisége, a leterheltségük kisebb volt, mint eddig, így a megrendelők tudtak válogatni a szakemberek között.
  • A megrendelők immár tudatosabban választanak kivitelezőt, referenciát kérnek, személyesen vagy videón keresztül meggyőződnek a korábbi munkák színvonaláról.

Több a felújítási munka, mint az építés, az árak mégsem emelkedtek olyan mértékben, mint a korábbi években. A kivitelezői áremeléseket jellemzően a megélhetési költségek, illetve az alkalmazottaknak szükséges béremelések indukálták, az építőanyagok lényegében nem drágultak, és a kereslet a következő két-három évben sem nő várhatóan olyan mértékben, hogy árrobbanás legyen.

Elindult az otthonfelújítási program, de nem mozgatta meg igazán a lakosságot, a támogatás igénybevétele túl bonyolult, és sem a megrendelők, sem a kivitelezők nem szívesen vágnak bele. 

A kivitelezőknek most kell 2026-os munkákra árajánlatot adni, de érthetően még nem szívesen köteleződnek el – mutatott rá Markovich Béla, aki úgy tudja, 

már dolgoznak az otthonfelújítási támogatás igénylési feltételeinek egyszerűsítésén, és várhatóan ki is bővítik a hozzáférhetőséget.

Van biztosítás a kontárok ellen

Továbbra is a fővárosban a legtöbb a kontármunka, országosan a kontárkárok átlagos összege viszont kismértékben csökkent:

  • 2024 augusztusában az átlagos kárösszeg 814 791 forint volt, 
  • ami 5445 forinttal kevesebb az egy évvel korábbi értéknél.
  • A kontármunka országos átlaga 23 százalék, ami megegyezik az egy évvel korábbi értékkel.
  • A legmagasabb arányt Budapesten mérték, ahol a válaszadók 35 százaléka számolt be kontármunkáról, 
  • Pest vármegyében ez az arány 30 százalék.

Kérdésünkre Markovich Béla elmondta, hogy 

a nem engedélyköteles felújításoknál még mindig igen gyakori a megfelelő szerződések nélküli munka.

A károk elleni bizonyos szintű védelem a hivatalos szerződés lehet. A kár értéke általában nagyobb, mint az az áfaérték, amit ki kell fizetni, ha hivatalos a munka megrendelése. Fontos továbbá ellenőrizni, hogy a kivitelezőnek van-e felelősségbiztosításuk, és az fedezi-e a működési körben okozott károk értékét. 

Mennyiért és hogyan dolgoznak a kivitelezők?

A szakmák többségében javult a megrendelők bizalma a kivitelezők iránt, 

  • leginkább a festők és a burkolók megítélése lett pozitívabb, míg
  • romlott a villanyszerelők és a generálkivitelezők munkájával kapcsolatos elégedettség.

A legmagasabb indexet Veszprém vármegye építőipari szakemberi gárdája kapta, ott bízhatnak a megrendelők leginkább abban, hogy jó munkát kapnak most.

A,Nice,Handyman,Install,Tile,On,The,Floor
Nagy a szórás a kivitelezők munkadíjában, a burkolásért 5–30 ezer forintos négyzetméterárat kérnek / Fotó: Shutterstock

Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében egyaránt 3,19 az átlagos bizalmi érték, ami lényegesen az átlag alatt van. A miértre is van válasz: Debrecenben épül a hatalmas BMW-gyár, ami elszívja a jobb munkaerőt, sőt máshonnan is mennek oda dolgozni, eközben a lakosságnak a kisebb munkákra sokszor a nem annyira szakképzett, nem annyira igényes szakemberek maradnak.

Budapesten sokkal magasabbak a kivitelezési árak, mint vidéken, de 

óriási a szórás, a munka mennyiségétől és a helytől függően: a burkolói árak például négyzetméterenként 5–30 ezer forint között is mozoghatnak

– ismertette a Mapei ügyvezetője.

Az ácsoknál is nagy drágulást látnak, de kiemelkedő mértékűt egyik szakágban sem, így idén 3–7 százalék között emelkedtek a munkadíjak.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.