BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jó hír az autósoknak: mérséklődött a kötelező biztosítások drágulása

Éves összehasonlításban 10 százalékkal, 57 ezer forintra nőttek a kgfb-átlagdíjak. A budapesti autósok számára 27 ezer forinttal többe kerül évente a kötelező, mint vidéki sorstársaiknak.

Éves összehasonlításban 10 százalékkal, 57 ezer forintra emelkedett a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos éves díja. Az idei II. negyedév végén mért átlag 1,6 százalékos növekedést jelez az előző negyedéves értékhez képest – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legújabb kgfb-indexéből.

Dealership,Offered,Various,Finance,Options,,Including,An,Auto,Loan,Or
kötelező biztosítás, kgfb, autó
Mérséklődött a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási átlagdíjak növekedése / Fotó: Shutterstock

A budapesti autósok átlagos éves díja (80 ezer forint) csaknem 27 ezer forinttal magasabb, mint az ország többi részén lévő társaiké (53,3 ezer forint). Bár éves szinten 10 százalékkal nőtt az országos átlagdíj, ezen belül a fővárosiak esetében 6 százalékos, a nem budapesti szerződések esetében pedig 11 százalékos a növekedés.

Folytatódott az éves kárráfordítás emelkedése is, ami 4 százalék volt, negyedéves alapon azonban stagnál, ez pedig arra vezethető vissza, hogy a kárráfordítás növekedési üteme immár öt negyedéve alacsonyabb, mint a díjaké, és várhatóan ez a díjemelkedés növekedését is mérsékelni tudja a következő negyedévekben.

A jegybank személygépkocsikra számított korrigált kgfb-indexe – ami az árváltozások indokoltságának mérésére szolgál és a biztosítási adóval, illetve a kárkifizetések, tartalékolások hatásával kiigazítva mutatja be a nettó díjváltozást – 133 százalékon áll, kisebb emelkedést mutatva a II. negyedévben. Az index 2021. első negyedévében volt a csúcson, jelenleg a koronavírus-járvány előtti szinten tanyázik. Az egyéb járműkategóriák szinte mindegyikénél – kivéve az egyedi nagy buszokat és a flottás vontatókat – jelentős mértékben drágult a kgfb.

A flottás járművek esetén a taxik és segédmotoros kerékpárok díjai növekedtek 50 százalék felett, míg a nehéz pótkocsik csak minimálisan 3 százalékkal emelkedtek.

A Magyar Nemzeti Bank 2021-től negyedévente közzéteszi a kgfb-díjak és károk alakulását bemutató indexét, az általa működtetett, biztosító adatszolgáltatáson alapuló Központi Kgfb Tételes Adatbázis (KKTA) segítségével. Az MNB honlapjának külön felületén színes infografika segítségével mutatja be a friss adatokat, amelyek 2016 I. negyedévéhez viszonyítva jelzik a személygépkocsik éves díjának, illetve a többi járműosztály átlagdíjainak éves és negyedéves változását.

Sokan nem tudják még, melyik rollerre kötelező a kötelező

Másfél hónap telt el azóta, hogy a tulajdonosok számára kötelezővé vált felelősségbiztosítást kötni a mikromobilitási eszközök meghatározott körére, jellemzően a gyorsabb és nagyobb saját tömegű elektromos rollerekre. A Groupama Biztosító tapasztalatai szerint sokan még nincsenek pontosan tisztában az új szabályokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.