BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A középiskolások elkezdték az ingyenes KRESZ-tanfolyamot

Elindultak az ingyenes KRESZ- és elsősegélynyújtás-tanfolyamok a középiskolákban. A tanfolyamokra és a vizsgákra a KRÉTA rendszeren keresztül lehet jelentkezni. A forgalmi tanfolyam egyelőre csak szolnoki középiskolákban kezdődik el pilotjelleggel, de már dolgoznak rajta, hogy az egész országra kiterjesszék.

Elindult a köznevelésben és a szakképzésben tanuló végzős diákok számára az ingyenes, B kategóriás gépjárművezetői elméleti tanfolyam – jelentette be a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára szerdán budapesti sajtótájékoztatón. Maruzsa Zoltán elmondta: kedden elindult a KRÉTA rendszerben a végzős tanulók számára az az ingyenesen hozzáférhető csomag, amelyben online KRESZ-, valamint online elsősegélynyújtás-tanfolyamot és vizsgalehetőséget biztosítanak. A csomag része továbbá egy elsősegély-demonstrációs alkalom is, amelyet az Országos Mentőszolgálat tart majd az iskolákban.

kresz
Elkezdték az ingyenes KRESZ-tanfolyamot a gimisek / Fotó: Faludi Imre / MTI

Az ingyenes csomagnak nem része az egészségügyi alkalmassági vizsgálat, illetve a gyakorlati vezetés döntően továbbra is piaci autósiskoláknál történik majd – közölte az államtitkár, aki felhívta arra is a figyelmet, hogy a piacon megjelenik a Honvédelmi Minisztérium egy ingyenes pilotprogramja, és a 

későbbiekben kibővítik majd a gyakorlati oktatási kapacitásokat.

Maruzsa Zoltán elmondta: minden technikai információ rendelkezésre áll a tudasbazis.ekreta.hu oldalon az eJogsi felületen. Maguk a tanfolyamok, a vizsgák, az eJogsi funkciók a KRÉTA Digitális Kollaborációs Tér (DKT) moduljában érhetők el.

A jogosultsági feltételeket ismertetve közölte: a végzősök jelentkezhetnek a középiskolás járművezetői képzésekre, a jogosultságot a KRÉTA-adminisztrátorok állítják be, a tanulónak a KRÉTA-rendszerben ki kell töltenie az elektronikus jelentkezési lapot, továbbá meg kell tennie a szükséges nyilatkozatokat.

A 18. életévét még be nem töltött tanuló esetében a szülő jóváhagyása szükséges a tanfolyam elindításához – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Maruzsa Zoltán közölte: szerda délelőtt már száz felett volt azon középiskolások száma, akik bejelentkeztek a tanfolyamra.

A vizsgaidőpontokat szintén az adminisztrátorok állítják majd be a KRÉTA felületén. 

A vizsgákat iskolai keretek között lehet majd megszerezni, három-három vizsgaalkalom az ingyenes csomag része. A vizsgákra novembertől nyílhat lehetőség

– ismertette. Az említett pilotprogramról szólva elmondta: ebben az évben ingyenesen elérhetővé válik a tanulók egy körének, ugyanis az érintett szolnoki középiskolák számára az ottani honvédségi kapacitásokkal indítják meg. Huszonegy szakoktató és harminc gépjármű áll majd rendelkezésre. Ezt követően a program tapasztalatai alapján építi majd ki a honvédség a következő években az országos lefedettségű képzőkapacitását – mondta.

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára hangsúlyozta: a kormány kiemelten támogatja, hogy minél többen szerezzenek jogosítványt, az ezzel kapcsolatos terheket a családok válláról minél jobban igyekeznek levenni. Mindezért az elmúlt években nagyfokú digitális fejlesztések valósultak meg, hogy bevezethessék a középiskolákban a KRESZ és az elsősegélynyújtás oktatását és a vizsgaszerzést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.