BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miskolc gyászol! Leégett a barlangfürdő

Az 1997 decemberében leégett Deszka-templomnál is nagyobb csapás ez Miskolc városának, hiszen az egyik legnagyobb turisztikai vonzereje borult tegnap lángokba.

A pusztító tűz utáni szombat reggelre szinte halotti csönd honolt Miskolctapolcán, a leégett barlangfürdő környékén – közölte a Boon.hu.

 

A tűz lokalizálása és megfékezése után, a Facebook-oldalán Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke azt írta, hatalmas bajban van Miskolc, a vármegye egyik legfontosabb kincse. A barlangfürdő a vármegyei értéktár része is. 

Normális reggeleken ilyenkor már a nyitásra készülnek a Miskolctapolca Barlangfürdőnél. Szeptember 7-e reggele azonban egészen más. Előző este, zárás után tűz ütött ki a gyógyterápiás részlegen. A tűz átterjedt a főépület tetőszerkezetére és akkora lánggal égett, hogy messziről látni lehetett a sötétben. A több városból érkezett tűzoltó egységek megfékezték a lángokat, de az utómunkálatok hajnalig tartottak. 

A tűzoltók órákig küzdöttek a lángok ellen. Úgy tudni, a tűzeset záróra után keletkezhetett. Személyi sérülésről nem tudunk, de a tűz gyorsan terjedt. Az egész tetőszerkezet lángolt

 – tette hozzá Bánné dr. Gál Boglárka.

A fürdő közben arról tájékoztatta a vendégeket, hogy a pénteken történt tűzeset miatt szombaton a fürdő zárva tart! Mint írták, a szállásadó partnereiknél vásárolt fürdőbelépőt (karszalag) az Ellipsum Élményfürdőben tudják felhasználni.

Korábban megírtuk, kigyulladt a miskolctapolcai barlangfürdő egyik gyógyászati részlegének tetőszerkezete pénteken és a tűz a szomszédos épületekre is átterjedt. Rinyu Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője a BOON.hu-nak azt mondta, az elsődleges információk szerint a tűzeset záróra után keletkezhetett, a tűz oltására nagy erőkkel érkeztek a tűzoltók, a mentési munkálatok elhúzódhatnak.

Foto: MW

Az 1997 decemberében leégett Deszka-templomnál is nagyobb csapás ez Miskolc városának, hiszen az egyik legnagyobb turisztikai vonzereje borult tegnap lángokba. Emlékezetes, hogy a fatornyos, zsindelyes Deszka-templom azért kapott lángra, mert egy zavart tudatú férfi felgyújtotta azt. A bíróság a tettest felmentette, mert cselekedete következményeivel nem volt tisztában. A tűzvészt követően azonnal közadakozás indult meg, és a város polgárainak, a híveknek egyöntetű véleménye az volt, hogy nem új tervezésű templomot akarnak, hanem a leégett templomot kell újjáépíteni. A ma látható, 1999-ben felszentelt templom ennek az összefogásnak az eredménye. Remélhetőleg a barlangfürdő is mielőbb meg tud újulni. 

Veres Pál, Miskolc jelenlegi és Tóth-Szántai József, a város megválasztott polgármestere délelőtt sajtótájékoztatót tart a helyszínen. Veres Pál közösségi oldalán így jellemezte a helyzetet: 

„Sorscsapás Miskolcnak”.

Tóth-Szántai József pénteken este ezt írta:

„Ma este lángra kapott a barlangfürdő tetőszerkezete. Szerencsére személyi sérülés nem történt. A kormány illetékes minisztereivel felvettem a kapcsolatot. A holnapi napon tájékoztatni fogjuk a miskolciakat.”


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.