BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Többet költöttek idén nyaralásra a magyarok – mutatjuk, mennyit

Az előző évben nagyjából 300 ezer forint volt a jellemző, idén fejenként 340-350 ezer forintot szánnak átlagosan a magyarok IBUSZ-utazásra. Az utazásszervező cég hálózati és marketingigazgatója, Termes Nóra szerint honfitársaink érdeklődése egyre inkább a minőségi ellátást kínáló utak felé fordult a nyaralás során. Egyre többen keresnek négy-öt csillagos hoteleket, all inclusive, de legalább félpanziós ellátásokat, miközben érezhetően megnőtt a charterjáratok iránti bizalom is. A foci-Eb és a párizsi olimpia, valamint a hosszabb tanév azonban kissé felülírta a korábbi trendeket.

Többet költöttek színvonalas nyaralásra a magyarok – tudatta a Világgazdasággal az IBUSZ.

Nyaralás, all inclusive
 Nyaralás: 4-5 csillagos, félpanziós vagy all inclusive hotelek a családi célpontok idén / Fotó: Shutterstock

A magyarok kedvencei: török riviéra, Spanyolország, Görögország 

Az utazásszervező cég szerint a tavalyihoz hasonlóan alakult idén az utasszám, de az egy főre eső átlagos költés 40-50 ezer forinttal magasabb volt. 

A magyarok érdeklődése egyre inkább a minőségi ellátást kínáló utak felé fordult

– közölték.

„Már az idei előfoglalási időszakban is megelőztük a tavalyi rekordévet, és tovább erősödött a 2023-ban is érezhető trend: a legtöbben magasabb kategóriás szálláshelyeket, 4-5 csillagos hoteleket, all inclusive, de legalább félpanziós ellátásokat keresnek. Az előbbi kritériumoknak leginkább a török Riviéra felel meg, de a spanyolországi desztinációk is nagyon hamar beteltek: Mallorca vagy Barcelona közelsége miatt Costa Brava és Costa Dorada továbbra is vonzó. Görögországban a klasszikusan ellátás nélküli apartmanok, illetve a kisebb szállodák helyett is egyre inkább a 4-5 csillagos, félpanziós vagy all inclusive hotelek a családi célpontok” – foglalta össze a szezon eddigi tapasztalatait Termes Nóra, az IBUSZ hálózati és marketingigazgatója. Hozzátette: honfitársainknál érezhetően megnőtt a charterjáratok iránti bizalom. Szerinte ugyanis nagy előny, hogy az utazás árában benne van egy 23 kilós csomag, a fapadosokkal ellentétben pedig nincsenek felmerülő extra költségek, nagy késések, az utasokat ráadásul transzferbusz várja a repülőtéren.

Termes Nóra arra is rámutatott, hogy a foci-Eb és a párizsi olimpia, valamint a hosszabb tanév kissé felülírta a korábbi trendeket, és döcögősebben indult el a nyári szezon, így a szokásos „last minute dömping” elmaradt. Júniusban jellemzően anyák, barátnők utaztak gyerekekkel, a férfiak zöme vélhetően a sportközvetítéseket nézte. 

Tavaly a téli szezonban az IBUSZ által elsőként bevezetett ománi, azon belül salalahi úti cél volt a szezon egyértelmű sikertörténete, 95 százalék feletti feltöltési mutatókkal. A nem túl hosszú, 6-7 órás közvetlen, átszállás nélküli repülőút, a biztosan kellemes időjárás, a meleg tenger, a magas színvonalú, luxuskategóriás, de megfizethető all inclusive, családbarát hotelek, az omániak vendégszeretete és az ország biztonsága meggyőzte a magyarokat is. Ezért az idei évben hosszabb időszakban üzemelteti az IBUSZ a közvetlen charterjáratokat: október 11-től május 9-ig minden pénteken indulnak a turnusok. Szeptember 30-ig pedig 15 százalékos kedvezményt kínálnak erre a desztinációra az előfoglalási akció keretében. 

nyaralás, IBUSZ, Omán
Az IBUSZ ománi úti célja sikertörténet lett a magyarok körében / Fotó: IBUSZ

Nyaralás: fejenként 340-350 ezer forintot szánunk rá

A hálózati és marketingigazgató szerint míg 

az előző évben nagyjából 300 ezer forint volt a jellemző, jelenleg fejenként 340-350 ezer forintot szánnak átlagosan a magyarok IBUSZ-utazásra.

Ebben benne vannak a három-négy napos városlátogatások és az all inclusive nyaralások is. Egyre több a tudatos, az árakat összehasonlító fiatal utazó is, aki rájött, hogy sok esetben érdemes utazási irodával menni, mert ár-érték arányban többet kap, valamint a kényelem és a biztonság is egyre fontosabb szempont.  

A városlátogatás és körutazás pedig továbbra is reneszánszát éli: 

  • Róma, 
  • Párizs, 
  • London, 
  • Lisszabon, 
  • Barcelona, 
  • Isztambul, 
  • Nápoly és újabban
  • Izland 

a közönségkedvenc az európai desztinációk között. 

A tengerentúli körutazások között Vietnám, Kambodzsa és Mexikó iránt mutatkozik nagy érdeklődés, de ugyanez a helyzet a hajóutakkal is. Olyannyira, hogy már a 2025-ös évre foglalják le a balkonos kabinokat, például 7-10 napos Perzsa-öböli vagy karibi utakra, de már a következő tavaszi-nyári szezonra is szép számmal érkeznek foglalások a mediterrán vagy akár az északi-tengeri utazásokra. „Az utóbbi iránt az eddigieknél is intenzívebb az érdeklődés, új trend ugyanis az európai nyári időszakban a hűsölés az északi tájakon” – jegyezte meg Termes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.