BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább szigorodhat a vendégmunkások foglalkoztatása

Csak akkor lehet vendégmunkásokat alkalmazni, ha magyar munkavállalókkal nem tölthetők fel az állások. A hazai munkaerő-tartalék mozgósítását képzésekkel is segíti a kormány. Az unión kívüli vendégmunkások foglalkoztatását magán-munkaerőközvetítők többé nem végezhetik a tervek szerint.

Tovább szigorodhatnak a vendégmunkások foglalkoztatásának szabályai Magyarországon, ugyanis hamarosan megkezdődik annak a rendelettervezetnek a társadalmi egyeztetése, amely – a magyar munkahelyek és a hazai munkaerőpiac védelme mellett – tovább segítheti az álláskeresők által igénybe vehető képzések megszervezését – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtöki közleményéből. A tárca szerint a rendelet hozzájárulhat a hazai munkaerő-tartalék mozgósításához és az aktivitás további növeléséhez.

Vendegmunkasok_30
Fajsz, 2012. okt—ber 05.
FŸszerpaprika szedŽs Fajsz hat‡r‡ban. Rom‡ni‡b—l Žrkezett vendŽgmunk‡sok
Fot—: Ujv‡ri S‡ndor
vendégmunkás
Jöhetnek vendégmunkások, de csak akkor, ha magyar munkavállalót nem talál a cég / Fotó: Ujvári Sándor / Mediaworks

Így változhatnak a vendégmunkásokra vonatkozó szabályok

A kormányzati portálon hamarosan megjelenő tervezet szerint egységessé válhatnak a munkavállalási engedélyek esetében alkalmazott szankciók. Ez azt jelenti, hogy az engedély iránti kérelmet minden olyan esetben el kell utasítani, ahol a munkáltatóra a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül munkaügyi vagy munkavédelmi bírságot szabtak ki. De 

az engedély kiadását akkor is el lehetne utasítani, ha a munkáltató alaptalan feltételekkel elzárkózik a magyar munkavállaló foglalkoztatásától, 

vagy rosszhiszemű magatartást tanúsít a közvetítési eljárások során. További változás, hogy a magán-munkaközvetítők számára ezentúl tilos lesz az Európai Unión kívülről érkező, harmadik országbeli állampolgárok közvetítése.

Átalakítják a munkaerőpiaci képzéseket is

Az NGM arra is felhívja a figyelmet, hogy a hazai munkaerő-tartalék aktivizálásához és a vállalkozások munkaerőigényének minél erőteljesebb kielégítéséhez nélkülözhetetlenek a tényleges munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzések. Ezért a tervezet a képzéskínálatot sokkal erőteljesebben a gazdaság és a munkaerőpiac igényeihez igazíthatja. 

A képzések megszervezését könnyítheti és az álláskeresők számára elérhető képzéskínálatot bővítheti az ösztönzőrendszer. Mindemellett egyszerűsödhet a megfelelő képzések kiválasztása, 

az eddigiekhez képest több támogatási lehetőség is bevezetésre kerül az álláskeresők és a közfoglalkoztatottak képzésben való részvételének ösztönzése érdekében.

A közlemény felidézi, hogy Magyarországon továbbra is csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és a feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni. A jogszabályok értelmében tehát külföldi munkaerő alkalmazására továbbra is kizárólag csak akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek. 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.