BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szeretjük az Adriát: rekordszámú magyar turista nyaralt idén Horvátországban

Tovább nőtt Horvátországban a magyar turisták és vendégéjszakáik száma, és már most rekordot döntött – közölte a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviselete. Kiderült az is, hogy a horvátok még nem éltek a turizmus korlátozásának jogszabályi lehetőségével.

A magyarországi vendégek adatai már most meghaladták a tavalyi egész éves adatokat – mondta sajtótájékoztatóján Ivana Herceg, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének igazgatója. A képviselet adatai szerint ugyanis míg tavaly egész évben közel 729 ezer magyar utazó érkezett Horvátországba, közel 3,6 millió vendégéjszakát töltve ott, addig idén szeptember közepéig 736 ezer magyar utazó 3,7 millió éjszakát töltött ott.

Horvátország, turista, Traveler,Woman,Enjoys,View,Of,Old,Town,And,Dalmatian,Coast
Horvátország továbbra is a magyar turisták kedvelt célpontja / Fotó: Shutterstock

Augusztus végéig összesen 16,9 millió turista érkezett Horvátországba, ahol 89,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A vendégek száma a 2023-as év azonos időszakához képest 4 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké pedig 1 százalékkal. A korábbiakhoz hasonlóan idén is Németország, Szlovénia és Ausztria volt a legjelentősebb küldő ország, ebben a sorban Magyarország a hetedik helyen szerepel. 

A külföldi turisták körében Rovinj, Dubrovnik és Porec volt ezen a nyáron is a leglátogatottabb település, míg a magyar vendégek számára a Kvarner régió, Isztria, Zadar, Split és Sibenik régiója a legkedveltebb. A települések közül Crikvenica, Vir, Rovinj, Medulin és Porec szerepelt az élen. Herceg példaként említette, hogy 

az Isztriai-félszigeten 12 százalékkal emelkedett a magyar vendégéjszakák száma, ezen belül is Porecben a tavalyi hasonló időszakhoz képest ötödével több időt töltöttek a magyar turisták. 

Kitért arra is, hogy a magyarok 26 százaléka utazási irodákon keresztül látogatott el Horvátországba, 74 százalékuk pedig egyénileg szervezte meg a nyaralását. Az év első negyedében jelentősen emelkedett a magyar látogatók aránya, ami azt mutatja, hogy Horvátország egyre érdekesebb a nyári szezonon kívül is.

Horvátországban idén év elején lépett életbe az új turisztikai törvény, ami kulcsfontosságú változást hoz a turizmus fenntartható fejlődése érdekében. A regionális és helyi turisztikai szervezetek, az önkormányzatok és az állam is új lehetőségeket kapott, 

korlátozhatják például a vendéglátó- és szálláshelyek számát, a turisták létszámát a túlturizmus elkerülése érdekében, de a törvényi lehetőségekkel az idén még sehol nem éltek.

Ennek a magyar turisták is örülni fognak: hamarosan birtokba vehetik az autósok a világ legszebb hídját az Adria felé
Jó eséllyel még idén átadhatják a forgalomnak a világ talán legszebbjeként számon tartott Pocitelj hidat, amely a boszniai Neretva folyó két partját köti majd össze.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.