BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varga Mihály: a versenyképességi adatok jelzik, hogy Európa gazdasága hanyatlik

A magyar EU-s elnökség legfontosabb célkitűzése a világ gazdaságaihoz képest lemaradóban lévő európai versenyképesség megerősítése, ebben számítunk a többi tagállam együttműködésére is. Varga Mihály szerint Magyarország a blokkosodás helyett, a gazdasági semlegességet és a gazdaságok közötti együttműködésre épülő politikát támogatja.

Ma az Amerikai Egyesült Államok gazdasága ötször, Kína pedig tízszer nagyobb ütemben bővül, mint az Európai Unió gazdasága – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az Eurofi Üzleti Fórumán, Budapesten.

VARGA Mihály
Varga Mihály: Európa versenyképességének megerősítése az unió közös feladata / Fotó: Hegedüs Róbert

A versenyképességi adatok világosan jelzik, hogy Európa gazdasága hanyatlik, és nem használjuk ki a rendelkezésre álló lehetőségeket

– tette hozzá. Varga Mihály ismertette: Magyarországon munkaalapú gazdaság épült ki az elmúlt 15 év során, amely a válságok alatt is kiállta a próbát. A hazai adókörnyezet és a tőkevonzerő, valamint a családtámogatási rendszer is a legjobbak között van Európában. Emellett az uniós átlag feletti magyar gazdasági növekedés szintén megalapozza a pozitív jövőképünket.

A miniszter rámutatott:

  • a Helyreállítási Eszköz támogatásai,
  • az adminisztrációs terhek,
  • az atomerőművek leállítása,
  • a migráció támogatása
  • és a kivetett szankciók

rávilágítottak, hogy az uniós döntéshozatalban ma keverednek a gazdasági-szakmai, illetve az ideológiai célok. Varga Mihály kiemelte: Magyarország azt az álláspontot képviseli, hogy Európa gazdasági ereje nem feláldozható az ideológiai célok érdekében, hanem a valódi gazdasági érdekeket nézve kell a célokat és intézkedéseket meghatározni.

Varga Mihály: nem sikerült a bojkott, Budapesten lesz megtartva az uniós csúcs

Mindig mindenen el kell gondolkodni – ezt mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy vállalná-e a felkérést, ha a miniszterelnök őt jelölné a jegybank élére. A tárcavezető a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcs előtt azt mondta, sikerült elhárítani minden bojkottra szóló felhívást, így a magyar fővárosban rendezhetik az uniós gazdasági és pénzügyminiszterek informális találkozóját, ahol minden tagállam képviselteti magát.

A miniszter a magyar elnökség ajánlatát Európa versenyképességének megerősítése terén ismertetve elmondta: Magyarország számára kiemelt prioritás az Új Európai Versenyképességi Megállapodás elfogadása, amely olyan eszközökre épít, mint a belső piac elmélyítése, a kis- és középvállalkozások kiemelt támogatása, a zöld és digitális átmenet elősegítése az európai gazdasági szereplőkkel és az európai polgárokkal partnerségben.

Varga Mihály arra is kitért, hogy a demográfiai problémák a szociális ellátórendszert, valamint a munkaerőpiaci egyensúlyt is veszélyeztetik. Mint mondta: a magyar álláspont szerint Európa jövőjét az európai fiatalok jelentik, ezért kiemelten fontosnak tartjuk az unió demográfiai eszköztárának bővítését, ami a családok kiemelt támogatására fókuszál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.