BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Felpörgött a hazai autópiac, élén a kishaszongépjárművekkel

Tavalyhoz képest az újonnan forgalomba helyezett kishaszongépjárművek száma nőtt a legnagyobat, utána pedig a motorkerékpároké.

A magyar piac egészét hirdetésszámban és látogatottságban lefedő Használtautó.hu szakértője megnézte, hogy a Carinfo legfrissebb adatai alapján miként fest a hazai autópiac. 

Volkswagen Commercial Vehicles celebrates 200,000 California motorhomes, Felpörgött a hazai autópiac, élén a kishaszongépjárművekkel
Felpörgött a hazai autópiac, élén a kishaszongépjárművekkel / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője elmondta:

A legfrissebb statisztikák szerint 2024 szeptemberében 9072 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon. Ez ugyan kicsivel, 0,6 százalékkal elmarad a tavaly szeptemberi számoktól, azonban a tavalyi és idei, január és szeptember közötti időszakokat összehasonlítva már jelentős, 7,3 százalékos növekedés látható.

Érdekesség, hogy éves viszonylatban az új, forgalomba helyezett kishaszongépjárművek száma (18 386) növekedett a leginkább (20 százalék) tavalyhoz képest. Ha pedig az elmúlt 2 évet nézzük, 2022 óta már 30,9 százalékkal több kishaszongépjármű közlekedik a hazai utakon. Motorkerékpárokból (6310) pedig tavalyhoz képest 12,6 százalékkal, 2022-höz képest pedig 42,6 százalékkal többel találkozhatunk nap mint nap. 

Kiemelkedő az érdeklődés a hibrid autók iránt

Tavaly és ez év szeptembere között csaknem megduplázódott, 68 ezerről 130 ezerre ugrott a hibrid autókkal kapcsolatos telefonos érdeklődések száma Magyarországon – derült ki a Használtautó.hu adataiból. Idén április és június között pedig meg is közelítette az elektromos autókkal kapcsolatos számokat is.

Egy esztendő leforgása alatt 9800-ról 15 600 darabra nőtt a portálon elérhető hibridkínálat volumene (mindeközben benzin: 292 ezer, dízel: 217 ezer, elektromos: 23 ezer), és éves viszonylatban 10,4 millió forintról 9,6 millió forintra mérséklődött az ilyen meghajtású használt autók átlagára.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.