BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
In,The,Stylish,Modern,Office,Meeting,Room:,Diverse,Group,Of munka

Béremelés: nem ámítás – nyilatkoztak a magyar cégek a 2025-ös fizetésekről

Jó hír a munkavállalóknak, minden második cég béremelést tervez. Ennek a mértéke azonban az ideinél valószínűleg kisebb lesz. A felmérés alapján viszont a extra juttatásokat, például a cafeteriát több munkahely is jelentősen megemelné.

Minden második munkaadó tervez jövőre béremelést, az ideinél kisebb mértékűt, a cafeteria keretösszegét pedig minden ötödik emelné jövőre a Profession.hu állásportál felmérése szerint.

In,The,Stylish,Modern,Office,Meeting,Room:,Diverse,Group,Of munka
Jó hír a munkavállalóknak: minden második cég béremelést tervez / Fotó: Shutterstock

Közel 500 cég válaszai alapján készített felmérésből több meglepő trendre is fény derült a magyar vállalatok között, például a fizetésemeléseket illetően:

idén például a munkahelyek 74 százalékánál volt végül bérfejlesztés, szemben a korábban jelzett 53 százaléknál.

A fizetésemelések mértéke azonban a korábbinál alacsonyabb lett: végül több olyan cég is 5-9 százalék között tartotta, amelyek korábban ennél magasabb összeggel kalkuláltak. Az átlag emelés az év elején mért 11,7 százalékos terv helyett így 11 százalékon realizálódott.

Az átlagosnál alacsonyabb bérfejlesztést tervezők aránya a kutatás szerint az államigazgatásban működők körében volt a leggyakoribb, míg a külföldi magántulajdonban lévő vállalatok esetében tervezték a legmagasabb emeléseket.

Megismétlődnek a munkaerőpiaci trendek

Az év vége közeledtével a vállalatok már javában készülnek 2025-re, tervezésüket pedig ismét az óvatosság jellemzi.

Ezzel együtt is minden második válaszadó nyilatkozott úgy, hogy jövőre emel a fizetéseken, de az idei évre tervezetthez képest alacsonyabb, átlagosan 9,5 százalékos emelésben gondolkodnak. Az elmúlt három évben megfigyelhető tendencia, hogy az előzetes prognózisokhoz képest végül több vállalat fejleszt a béreken.

A közlemény szerint a cégek közel fele biztosít a dolgozóinak béren kívüli juttatást is, amely az egymilliárd forint feletti árbevételű társaságok esetében jellemzőbb. Ahol van cafeteria, leggyakoribb esetben ez havi 21-30 ezer forintos sávban mozog a fizetésen felül, és közel ilyen elterjedt, hogy az összeg meghaladja a 81 ezer forintot is.

Ennek keretösszegét jelenleg minden ötödik vállalat tervezi megemelni jövőre, átlagosan 13 százalékkal, csökkenteni pedig mindössze a válaszadók 2 százalékánál tervezik.

Megkedvelték a részmunkaidős munkát a magyarok

A Hajdú-Bihar vármegyeiek, a fiatalok és az idegenforgalomban dolgozók versengenek leginkább a nem teljes munkaidős állásokért. A feladott hirdetések több mint 7 százaléka részmunkaidős pozíció volt tavaly.

 

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.