BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Sleeping,,Family,And,Holding,Hands,With,Baby,On,Bed,For

Két lépésben duplázza meg a kormány a gyerekek után járó családi adókedvezményt?

Orbán Viktor közölte, a gyermekesek számíthatnak arra, hogy a helyzetük érezhetően javul a következő években. A kormány a tervek szerint megduplázza a családi adókedvezményt. Erre két lépcsőben kell számítani, szélesebb körben 2026-ban lesz elérhető a támogatás.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel interjút adott a Kossuth rádiónak. A kormányfő az interjúban egyebek között azt mondta: „Nem szabad lemondani arról, hogy fair elbánásban részesüljenek a gyereket nevelő szülők.”

Sleeping,,Family,And,Holding,Hands,With,Baby,On,Bed,For
Orbán Viktor szerint a gyermekesek számíthatnak arra, hogy a helyzetük érezhetően javulni fog a következő években / Fotó: Shutterstock

„Ezért az inflációs megpróbáltatás után

most meg kell emelni kétszeresére a gyerekek után járó családi adókedvezményt, tehát a következő évben ennek meg kell történnie. Ebből nem engedek” 

– jelentette ki.

Ezután úgy folytatta: 

Lehet, hogy két lépésben – majd nem egyszerre emeljük ezt meg –, de egy év alatt meg kell duplázni a gyerekek után járó családi adókedvezményt, 

amely mindenkit érint. Tehát a gyermekesek számíthatnak arra, hogy függetlenül a foglalkozásuktól és a foglalkozásuk bérszínvonalától, az ő helyzetük érezhetően javulni fog a 2025-ös és a 2026-os években” – közölte. 

Egymillió háztartást érinthet a családi adókedvezmény duplázása

A kormány már korábban is jelezte, hogy jövőre megduplázná a családi adókedvezmény mértékét. Ez egy olyan adókedvezmény, amellyel az arra jogosult összevont adóalapját csökkentik, azaz a kedvezmény miatt nő a jogosult nettó fizetése, ugyanakkor a bruttó nem változik. Az adókedvezmény mértékét mindig az eltartottak száma alapján határozzák meg. 

Az idei költségvetésből az állam 320 milliárd forintot fordít rá, amit plusz 52 milliárdnyi járulékkedvezmény egészít ki. Ez az emelés körülbelül 160 milliárd forint pluszráfordítást jelentene a költségvetésben.

 Az emeléssel 

  • az egygyerekesek havi nettó 10 ezer forintja 20 ezer forintra, 
  • a kétgyermekeseké gyermekenként 40 ezer forintra emelkedne. 
  • Három gyerek esetén a családi adókedvezmény maximális összege jelenleg havonta 99 ezer forint.
  • Háromnál több gyerek esetén jelenleg további havi 33 ezer forint jár minden egyes gyerek után. Tehát például négy gyerek után havi 132 ezer, 5 gyerek után havi 165 ezer forint a családi adókedvezmény mértéke. 

A duplázás értelmében ez jövőre havi 66 ezer forintra emelkedne minden egyes gyerek után.

Ugyanakkor mivel ez jövedelemfüggő, a családok nem mindegyike tudja most sem igénybe venni a kedvezmény maximális mértékét. Érdemes még tudni, a miniszterelnök kétlépcsős emelésről beszélt, így valószínűbb forgatókönyv, hogy a teljes emelés, azaz a duplázás 2026-tól lépne életbe.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.