BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egészségügy: egyszerre megnyílt a pénzcsap, pluszforrást kapnak a kórházak

Újabb adósságrendezésre számíthatnak a kórházak novemberben – jelentette be Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) balatonalmádi konferenciáján.

Augusztustól visszamenőleg havi 12,5 milliárdos pluszforráshoz juthat az ágazat, az összeg novembertől automatikusan be is épül a havi finanszírozásba – jelentette be Takács Péter államtitkár. A döntést azzal indokolta, hogy az egészségügyi államtitkárságnak sikerült közel egy tucat kórházban módszeresen gyűjtenie a betegellátás költségeit, és az ez alapján készült elemzéssel meggyőzték a Pénzügyminisztériumot, hogy szükség van többletforrásra – írja a Medicalonline

TAKÁCS Péter
Rendezik a kórházak adósságát – jelentette be Takács Péter / Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A kórházi beszállítók nevében Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára gratulált az államtitkárnak, és azt jelezte, ha mindez megvalósul, az rendkívül megnyugtató a beszállítóknak. Takács Péter beszélt arról is, hogy a jövő év elején kerülhet a kormány elé az ellátás minimális feltételeit meghatározó új jogszabálytervezet. Ebben a betegellátás szükségleteihez igazítják mind a tárgyi, mind a személyi feltételeket – jelentette be. 

Az államtitkár azt is jelezte, hogy az állami CT- és MR-gépcsereprogramban „tiszta versenyt” hirdettek, ami azt is jelenti, hogy az ajánlatot tevők között az európai korábbi beszállítók mellett megjelentek a kínaiak és a török gyártók is. Ahol a szakma azt mondja, hogy a keleti gépek megfelelők, azokat fogják megvásárolni, mert így 30-40 százalékkal olcsóbban juthat Magyarország a képalkotó diagnosztikai eszközökhöz. Emellett arról is beszélt Takács Péter, hogy kormányzati felhatalmazást kapott arra, hogy a 2014-es központi leépítéssel elbocsátott 250-300 embert most pótolhatják az ágazatot irányító hivatalokban, így az Országos Kórházi Főigazgatóságnak, a tisztiorvosi hivatalnak és a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek lesznek új, főként a saját szakmai profiljaiknak megfelelő ellenőrzést segítő munkatársai – olvasható a Medicalonline portálon. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.