BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Milliárdokat kaphatnak a magyar járások – Fehérvár polgármestere reagált Navracsics bejelentésére

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter garantált fejlesztési támogatást ígért a járásoknak. A főként az iparűzési adó többletéből álló összegeket pályázattal ítélné oda egy helyi testület. Székesfehérvár fideszes polgármestere méltatta a Versenyképes járások program kezdeményezését, szerinte ez a „helyes irány”.

Székesfehérvár polgármestere, a fideszes Cser-Palkovics András tételes bejegyzésben reagált Navracsics Tibor bejelentésére, miszerint jövőre a Versenyképes járások program keretében az iparűzési adó egy részét támogatás formájában „visszapályázhatóvá” tenné a kormány.

Szekesfehervar,
Az iparűzési adó többletét fejlesztésekre fordíthatják majd a városok.
Az iparűzési adó többletét fejlesztésekre fordíthatják majd a járások/ Fotó: Shutterstock

„Navracsics Tibor miniszter úr tegnap ismertette a kormány előtt a javaslatot, mely szerint a 2025-ben jelentkező iparűzésiadó-többlet bekerül egy járási fejlesztési alapba, az itt lévő pénzekre pályázhatnak majd a járás települései” – kezdte Facebook-bejegyzését Cser-Palkovics András.

A polgármester szerint a „helyes irány”, hogy a fehérváriak által befizetett adóból a környező települések is kaphatnak. 

„Közép és hosszú távon Székesfehérvár és minden nagyváros érdeke, hogy a közvetlen környéke is együtt tudjon fejlődni vele, hiszen ezzel csökken a nagyvárosok terhelése is.” 

Cser-Palkovics András végül köszönetet mondott a kormánynak, hogy felkarolta „az általa is régóta szorgalmazott agglomerációs megközelítést és ötletet”.

A bejegyzés előzménye, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfő bejelentette:

jövő januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz jut a Versenyképes járások programban. 

A Versenyképes járások program az iparűzési adóból is táplálkozik majd

A program elindításának célja, hogy nagyobb dinamikát adjanak a területi felzárkózásnak. A jövőben szisztematikusabb fejlesztéspolitika valósulhat meg az uniós források és a Magyar falu program forrásai mellett a területfejlesztési alap bekapcsolásával.

A program keretében az iparűzési adó jövő évi többlete bekerülne a területfejlesztési alapba, amelyre a járások pályázhatnak majd.

Ez a forrás a Pénzügyminisztérium számítása szerint 65 milliárd forint lesz. A járások ugyanarra az összegre pályázhatnak, mint ami az iparűzésiadó-többleteként megjelent, ám ha ez az összeg nem éri el az évi 250 millió forintot, a költségvetés kiegészíti – magyarázta Navracsics Tibor.

Azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás. A vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent.

A tervek szerint összességében 141 járás jut nagyobb fejlesztési forráshoz az iparűzési adó többletén túl, és 33 olyan járás rendelkezhet 250 millió forint feletti többlettel jövőre.

A projekt kidolgozására és a pályáztatásra úgynevezett járási fejlesztési fórumok hoznak létre a járásszékhelyi polgármesterek vezetésével. A tagokat az önkormányzati hivatallal rendelkező települések polgármesterei adják. A fórumok kétharmados többséggel döntenek, aminek egyik célja, hogy „tompítsák a város és környéke közötti esetleges ellentéteket”.

A pályázat céljait a kormány jelöli meg őszig, hogy a többlet összegét garantáltan megkapják a járások.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.