BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt vannak az újabb részletek a tervezett KRESZ módosításról

Egyértelműek és egységesek lesznek a közlekedési módok találkozására, együtt haladására vonatkozó szabályok. Indokolatlanul vészfékezni és túl lassan haladni is tilos lenne, a mentőtől 4 másodperces követési távolság tartandó.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. (KTI) széleskörű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés sorozat keretében készítik elő a közlekedési szabályrendszer átfogó megújítását, amelynek részeként egy új KRESZ is készül.

20240901_ kőröshegyi völgy híd lezárása_NL_sh3
Készül az új KRESZ. Fotoó: Németh Levente

A közlekedési szabályrendszerhez, kiemelten a KRESZ-hez már több, mint 550 javaslat fogalmazódott meg – írja a kozlekedesbiztonsag.kti.hu.

Az egyezetések haladásáról szóló bejegyzést az Infostart szúrta ki, amely rávilágított arra, hogy azok szeirnt, polgárjogot nyerhet a figyelmeztető jellegű dudálás, fénykürt-használat, és változhatnak az irányjelzés szabályai.

A tervezet módosítások:

  • Összhangot teremtenek a KRESZ, a gépjárművezető-képzés, az útügyi szabályok és a szankciórendszer között.
  • Egyszerűbb, érthetőbb lesz a KRESZ nyelvezete, ami ma már olykor a jogászok számára is nehezen olvasható.
  • Egyértelműek és egységesek lesznek a közlekedési módok találkozására, együtt haladására vonatkozó szabályok.
  • Aki nem tanulta meg vagy elfelejtette, a KRESZ-ben elolvashatja mit és hogyan kell ellenőriznie elinduláskor.
  • Indokolatlanul vészfékezni és túl lassan haladni is tilos lenne, a mentőtől 4 másodperces követési távolság tartandó.
  • Polgárjogot nyerhet a figyelmeztető jellegű dudálás, fénykürt-használat, és változhatnak az irányjelzés szabályai.

A  kozlekedesbiztonsag.kti.hu. szerint, a közlekedési szabályrendszerhez, kiemelten a KRESZ-hez már több, mint 550 javaslat fogalmazódott meg. A szaktárca és a KTI továbbra is arra törekedett és törekszik folyamatosan, hogy a lehető legszélesebb körből gyűjtsön javaslatokat és észrevételeket a körvonalazódó elképzelésekről.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy az Építési és Közlekedési Minisztérium széles körű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés keretében megkezdte a KRESZ megújítását. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatnak megfelelően az új közlekedési szabályrendszer kialakítása öt fő témakörben zajlik: a KRESZ-ben foglalt magatartási szabályokon túl a humán tényezőt, a szankciórendszert, az infrastruktúrát és a járműműszaki feltételrendszert érintő jogszabályok átfogó felülvizsgálatával kerül sor az új szabályozás kialakításár – fogalmaz az Építési és Közlekedési Minisztérium.

A kisebb módosítások már idén júliusban életbe léptek az Építési és Közlekedési Minisztérium 2024. július 1-jétől lehetővé tette, hogy a buszsávokban közlekedjenek a magyar EU-elnökség miatt Budapestre érkező delegációk járművei. A KRESZ-módosítás mellett az ellenőrizhetőség és észlelhetőség elősegítése végett a buszsáv használatára újonnan jogosult autók megkülönböztető – öntapadós – matricákat is kapnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.