BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pénzeső előtt: emelkednek a lakásárak, most lépni még hitelből is érdemes lehet

Töretlenül élénkül a lakáspiaci kereslet, szeptemberben 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, augusztushoz viszonyítva pedig 6 százalékkal erősödött. Folyamatosan apad az elmúlt két évben felhalmozódott kínálat, és még csak ezután jön az extra pénzeső, hiszen jövőre az önkéntes nyugdíj-megtakarításokat adómentesen lehet lakáscélra fordítani. A lakásárak várható emelkedése miatt a vásárlást tervezőknek érdemes mielőbb lépni.

Akik most terveznek lakásvásárlást, azoknak még hitelből is érdemes lehet mielőbb lépniük, tekintettel a lakásárak várható emelkedésére – írja az Ingatlan.com.

lakásárak
Élénkül a kereslet, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak pénzesőt zúdíthatnak a piacra, és a továbblépni szándékozók révén a kínálat is bővül, így nőnek a lakásárak  /Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Mi okozhatja a lakásárak emelkedését?

Mint ismert, 

  • a legújabb kormányzati bejelentés szerint jövőre az önkéntes nyugdíj-megtakarításokat adómentesen lehet lakáscélra fordítani,
  • a lépés jelenlegi becslések szerint 300 milliárd forint extra forrást hozhat a lakáspiacra, 
  • ami tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását. 

Szeptemberben 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a lakáspiaci kereslet, augusztushoz viszonyítva pedig 6 százalékkal erősödött. 

A növekvő kereslet folyamatosan apasztja az elmúlt két évben felhalmozódott kínálatot,

ráadásul a következő időszakban további élénkülésre lehet számítani.

Milyen kínálat várja a vevőket?

A lakáspiaci kínálat változatosan alakult szeptemberben, a hónap végén több mint 147 ezer eladó lakás és ház közül válogathattak a lakásvásárlók. Ez az előző hónaphoz képest 1,2 százalékos növekedést jelent, ugyanakkor tavaly szeptemberhez képest 4 százalékos csökkenésnek felel meg. A két évvel ezelőtti szinthez képest viszont 20 százalékkal nagyobb az eladó lakóingatlanok száma.

Ezek a legolcsóbb és legdrágább budapesti kerületek most

A budapesti kerületek kétharmadában még mindig fővárosi átlag alatti árszinten kaphatók az ingatlanok, miközben hét kerületben már egymillió forint felett járnak a négyzetméterárak. A budapesti lakások átlagos négyzetméterára 3 százalékkal, 914 ezer forintra emelkedett, a Duna House összeállította a legolcsóbb városrészek listáját.

„A kínálat változásának legfőbb oka, hogy a kereslet növekedése hosszabb távon csökkenti az eladó lakások számát. A legtöbb vevőnek viszont a meglévő otthonát is piacra kell dobnia, hogy tovább tudjon lépni, ez pedig rövid távon a kínálat stagnálását okozza” – ismertette a lakáspiac kínálati oldalát meghatározó trendeket Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

A korábbi években felhalmozódott kínálatot még nem szívta fel a kereslet, még mindig jelentős a választék.

Töretlenül élénkülő kereslet

Idén szeptemberben országszerte több mint 280 ezer telefonos érdeklődés érkezett az eladó lakóingatlanokra, ez havi szinten 6 százalékos erősödésnek felel meg. A legnagyobb mértékben Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Komárom-Esztergom vármegyében erősödött a kereslet, 14–30 százalékkal haladta meg az augusztusi szintet – közölte Balogh László.

Ugyanakkor Somogy, Tolna, Veszprém, és Fejér vármegyékben 11–19 százalékos visszaesés történt. Ennek az a magyarázata, hogy véget ért a nyaralószezon, és az említett vármegyékben 

a Balaton és a Velencei-tó térségében csökkent az eladó ingatlanok iránti érdeklődés őszre.

A fővárosban havi szinten 10 százalékkal erősödött augusztushoz képest a kereslet, meghaladva az országos átlagot. Ezzel szemben éves szinten csak 8 százalékos keresletnövekedést könyvelhetett el a budapesti lakáspiac, ez viszont alulmúlja az országos bővülést.

Pénzeső várható – jönnek az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak

Rövid és középtávon is a forgalom további élénkülésre és az árak növekedésére lehet számítani a lakáspiacon, miután az önkéntes nyugdíjpénztárakban lévő megtakarításokat adómentesen lehet 2025-ben lakáscélokra fordítani, és a jövő tavasszal a kimagasló hozamot nyújtó prémium-államkötvényekben lévő több ezer milliárd forintnyi megtakarítás jelentős része is a lakáspiacon kereshet helyet magának – emelte ki az Ingatlan.com szakértője. Ez a két tényező felpörgetheti jövőre a lakáspiaci forgalmat, egyben a drágulást is felgyorsíthatja.

Megéri minél előbb lépni azoknak, akik most terveznek lakásvásárlást

– javasolja Korponai Levente, az Ingatlan.com csoporthoz tartozó Money.hu vezetője, mondván, a lakásáraknál már most is 6-7 százalékos drágulás látható éves szinten, ami jövőre még nagyobb mértékű lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.