BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pekingben tárgyalt az MNB delegációja

Szeptember végén tartották a Selyemút Alap 10. évfordulója alkalmából rendezett konferenciát. Az MNB delegációját Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke vezette.

Kiemelt vendégként szólalt fel a kínai Selyemút Alap (Silk Road Fund, SRF) megalapításának 10. évfordulója alkalmából szervezett nemzetközi konferencián, Pekingben Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke. A szeptember 29-én megtartott, magas szintű rendezvényen olyan témákat vitattak meg, mint a globális, határon átnyúló befektetési stratégiák, valamint a fenntartható és infrastrukturális befektetések lehetőségei és kihívásai. Az esemény margóján az MNB delegációja egyeztetésen vett részt a kínai jegybank alelnökével – derült ki a jegybank szerdai közleményéből.

KANDRÁCS Csaba
MNB
Kandrács Csaba Pekingben képviselte az MNB-t / Fotó: Koszticsák Szilárd

A Selyemút Alapot 2014-ben indították el Pekingben a kínai jegybank kezdeményezésére, hogy a kínai Övezet és Út kezdeményezés (Belt and Road Initiative, BRI) keretében megvalósuló együttműködésekhez nyújtson pénzügyi támogatást. Kandrács Csaba a konferencia megnyitójának előadója volt olyan kiemelt felszólalók társaságában, mint Pan Gongsheng kínai jegybankelnök, Zhe Hexin, a kínai jegybank alelnöke, Eddie Yue, a Hongkongi Monetáris Hatóság vezérigazgatója, Zhou Xiaochuan és Yi Gang, a kínai jegybank korábbi elnökei, Zhu Jun, az SRF elnöke, illetve olyan nagy befektetési intézmények vezetői, mint az Oaktree Capital Management, az Ardian, a Brookfield és a China Investment Corporation.

Az MNB-alelnök beszédének témáját a napjainkat formáló megatrendek adták, így a hosszú távú fenntartható közgazdaságtan, a digitalizáció, a pénzügyek átalakulása, illetve a geopolitikai változások adta kihívások, amelyek újfajta gondolkodást, hosszú távú víziókat és mérhető célokat kívánnak a döntéshozóktól. Kandrács hangsúlyozta, hogy az átalakuló globális világban kiegyensúlyozott pénzügyi kapcsolatrendszerre van szükség, amelynek egyik fontos iránya a zöld fenntartható pénzügyi kapcsolatok fejlesztése. Az MNB igyekszik ebben élen járni:

  • Európában először kapott zöldmandátumot,
  • számos zöldprogramot indított a pénzügyi rendszer kizöldítésére,
  • valamint a nemzetközi zöldkezdeményezések, együttműködések aktív támogatója.

A rendezvényen bemutatták a Selyemút Alap fenntarthatósági jelentését, mivel a zöld- és fenntartható beruházások az Övezet és Út kezdeményezés keretében megvalósuló beruházások fontos részét képezik évek óta. A jelentésben bemutatják, hogy miként növelik a fenntartható befektetések kapacitását, illetve nemzetközi fenntarthatósági kezdeményezések támogatásával hogyan építenek egy egészségesebb, zöldebb és digitális Selyemutat a globális közösség javára.

A látogatás során Kandrács Csaba és az általa vezetett magyar jegybanki delegáció szakmai egyeztetésen vett részt a kínai jegybank nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnökével, Xuan Changnenggel, amelynek során megvitatták a két jegybank közötti szakmai együttműködést és a globális világgazdaság kilátásait.

Mit tehet az MNB a zöldátállásért? – 1. rész: A jegybankok felelőssége és lehetőségei

Társadalmunk számára a 21. század egyik legnagyobb kihívását a környezeti fenntarthatóság elérése jelenti. Az utóbbi évek során a pénzügyi világ és a jegybankok egyre aktívabban kezdtek el foglalkozni a klímaváltozás kérdésével, a témára pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is kiemelt figyelmet fordít. Jelen publikációval egy cikksorozat indul azzal a céllal, hogy hazai példákon keresztül bemutassa a zöld jegybanki intézkedések hátterét és a piaci folyamatokra gyakorolt legfontosabb hatásait.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.