BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NAVRACSICS Tibor

Ennek a programnak örvendeznek az önkormányzatok, dicsérik Navracsics Tibor tervét

Népszerű a Versenyképes járások program, amiben milliárd forintot osztanának szét a járások között. Több önkormányzati szövetség is méltatta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter elképzelését.

Eddig több önkormányzati szövetség is beállt Navracsics Tibor Versenyképes járások programja mögé, pedig a területfejlesztési miniszter még egy hétig járja az országot, hogy egyeztessen róla a teleülésekkel – derült ki az atv.hu pénteki cikkéből.

NAVRACSICS Tibor, Balaton
Népszerű az önkormányzatok közt Navracsics Tibor Versenyképes járások programja.
Népszerű az önkormányzatok közt Navracsics Tibor Versenyképes járások programja / Fotó: Katona Tibor

A Versenyképes járások program megismertetésével három napja indult országjárásra Navracsics Tibor miniszter, a miniszterhelyettes és a minisztérium államtitkárai, egészen jövő hét végéig.

A Világgazdaság is megírta , hogy ennek keretében az iparűzési adó többletét, mintegy 65 milliárd forintot, egy kormányzati fejlesztési alapból szétosztanák a járások közt úgy, hogy a kevésbé fejlett térségek is kapjanak abból. Az elképzelést Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere már a meghirdetéskor kiállt mellette, mondván, ő már korábban szorgalmazta ezt a megközelítést.

Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke “kiváló elképzelésnek” nevezte a programot a Kossuth Rádióban. Később a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖSZ) is kiállt közleményben a program mellett, mert szerinte „azok határoznak a célokról és a pénzről, akik legközelebbről, legmélyebben ismerik a fejlesztési igényeket.”. 

A Kisvárosok Szövetsége is egyetért azzal, hogy

  • minden járás garantált éves fejlesztési forráshoz jut, és
  • a döntéshozatali mechanizmussal, amely már a fejlesztések tervezési fázisában, majd a döntésben is a járási szintet helyezi előtérbe. 

Az oldal idézte a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége közleményét is, amely szerint “a program célja, hogy nagyobb lendületet adjon a területi felzárkózásnak. A jövőben ezáltal szisztematikusabb fejlesztéspolitika valósulhat meg az uniós források és a Magyar Falu Program forrásai mellett a területfejlesztési alap bekapcsolásával”.

Milliárdokat kaphatnak a magyar járások – Fehérvár polgármestere reagált Navracsics bejelentésére

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter garantált fejlesztési támogatást ígért a járásoknak. A főként az iparűzési adó többletéből álló összegeket pályázattal ítélné oda egy helyi testület. Székesfehérvár fideszes polgármestere méltatta a Versenyképes járások program kezdeményezését, szerinte ez a „helyes irány”.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.