BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Őszi szünet: általában egy hétig, de van, ahol tíz napig is pihenhetnek a diákok

Bő két hét és megkezdődik az őszi szünet. Kérdés, hogy mikor indul a közoktatásban, szakképzésben tanulóknak, és mikor a felsőoktatási hallgatóknak. Mutatjuk.

Alig kezdődött el a tanév, de bő két hét múlva már itt is van az idei első tanítási szünet. A közoktatásban és a szakképzésben nagyjából összehangolt a néhány napos pihenő időpontja, a felsőoktatási intézményeknél eltérhetnek az őszi szünet napjai, de olyan egyetem is akad, ahol először csupán a téli szünidőben pihenhetnek a diákok. 

őszi szünet
Idén az őszi szünet a köznevelésben és a szakképzésben is október 26. – november 3. között lesz / Fotó: Michal Fludra / NurPhoto/AFP

Mikor lesz őszi szünet a közoktatásban és a szakképzésben?

A tanév rendje, általában különböző a közoktatásban és a szakképzésben, így aztán előfordulhat, hogy eltérnek a szünetek időpontjai is. Idén viszont úgy látszik, a kormány törekedett arra, hogy összehangolják a pihenők időpontjait. Mutatjuk, mikor lesznek a szünetek a közoktatásban és a szakképzésben.

Az idei tanévben az őszi szünet a köznevelésben és a szakképzésben egyaránt október 26-tól november 3-ig tart. Az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap október 25-én, a szünet utáni első tanítási nap pedig november 4-én lesz.

Mi a helyzet a felsőoktatásban?

Van, ahol egy héttel később, máshol már október 21-én elkezdődik az őszi szünet a felsőoktatási intézményekben. Lássuk, hol mikor lesz az őszi pihenőidő!

  • az Eötvös Loránd Tudományegyetemen október 28. – november 2.
  • a Budapesti Gazdasági Egyetemen Projekt hét/őszi szünet néven: október 21. – október 26.
  • a Budapesti Corvinus Egyetemen október 28. – november 3.
  • a Pázmány Péter Katolikus Egyetem október 28. – november 2. 
  • a Pécsi Tudományegyetemen október 28. – 31.
  • a Debreceni Egyetemen október 21. – 25.
  • a Károli Gáspár Református Egyetemen október 28. – november 1.

Nem mindenhol ilyen szerencsések a hallgatók. Olyan egyetemeket is találtunk Budapesten és más városokban is, ahol egyáltalán nincsen őszi szünet. 

Nem tartanak szünetet a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Semmelweis Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, valamint a Miskolci Egyetemen sem.

A magyarok jelentős része utazással tölti az időt az őszi szünetben, amelyről nemrégiben a Világgazdaság is írt.

Őszi wellness: új trend figyelhető meg a Covid óta – így foglalnak a magyarok

Az őszi wellness továbbra is rendkívül népszerű, de a koronavírus-járvány óta egy a túlzsúfolt helyek helyett a vendégek szívesebben választanak csendesebb lehetőségeket. A Szallas.hu adatai alapján az október 26-tól kezdődő és november 3-ig tartó őszi szünetben a magyarok elsősorban a fürdővárosokat veszik célba, ráerősítve a wellnessezés hazai népszerűségére. A toplistát Gyula vezeti.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.