BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Levonul a kaposvári üveggyár alvállalkozója – túl sokkal tartoznak neki

A kaposvári üveggyár építkezésében résztvevő Beyner Kft levonultatja munkásait, mivel több száz millió forinttal tartoznak neki. Az üveggyár építése egyébként ütem szerint halad.

A felhalmozott több száz millió forintos tartozás után levonult a kaposvári üveggyár építési területéről a legnagyobb alvállalkozó, a Beyner Kft. Barcag Eymen, a Beyner Kft ügyvezető tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, a tartozás miatt rengeteg magyar család megélhetése került veszélybe.

LANG1106, Levonul a kaposvári üveggyár alvállalkozója – túlsokkal tartoznak neki
Levonul a kaposvári üveggyár alvállalkozója – túlsokkal tartoznak neki / Fotó: Lang Róbert (Somogyi Hírlap)

A Sisecam Kaposváron épülő üveggyárában jól halad az építkezés: az üveggyár csaknem 100 méter magas kéménye szinte teljesen elkészült, a keverőépület és a futószalag, melyen az alapanyagot a kemencékbe juttatják még javában épül – számolt be róla a Sonline. 

A munka nagy részében a Beyner Kft. dolgozói is részt vettek. 

Volt olyan időszak, amikor 260 emberük dolgozott az építési területen, közülük 150-en kaposváriak és nagybajomiak voltak. Tavaly decemberig gond nélkül zajlott a munka, a fővállalkozó Dogus Csoport azonban elkezdett késni a kifizetésekkel, és egyre több pénzzel tartoztak az alvállalkozónak, a Beyner Kft-nek. A cég ezért kénytelen volt lecsökkenti a dolgozók számát először 150-re, végül pedig 100-ra.

„Mindig hitegettek, hogy majd most fizetnek, de nem érkezett meg időben az utalás” – mondta Barcag Eymen, majd azzal folytatta, hogy

A tartozás mára elérte a 350 millió forintot, ennyi a lejárt számlák értéke. Megelégeltem a várakozást, ezért úgy döntöttem, hogy október 12-én elbocsátom a maradék 100 magyar dolgozómat, akik között 70-en helyiek. 

A vállalkozó szerint erre azért volt szükség, mert nem volt más olyan beruházás, ahol alkalmazhatta volna őket, a Sisecam építési területén pedig nem akarta tovább foglalkoztatni őket, mert egy hónap múlva nem tudta volna kifizetni őket. Barcag Eymen arról is beszélt, hogy korábban sztrájkot is terveztek és le akarták zárni az üveggyár teljes területét.

Lassan csorog a pénz az üveggyár körül

A kifizetési problémával kapcsolatban a Sonline munkatársai megkeresték a fővállalkozót is. Ulvi Arslan, a török óriáscég, a Dogus Csoport magyarországi vállalatának építésvezetője elmondta, valóban késtek a kifizetésekkel, emiatt a Beyner Kft. leállt a munkával, 

mostanra viszont minden zökkenőmentes, ezért ha a cég vissza szeretne térni az építkezésre, akkor megteheti.

Ulvi Arslan arról is beszélt, mivel a cég központja Isztambulban van, ezért a pénzmozgás nagyon lassú. Amikor egymillió euró feletti összeget kérnek, ahhoz néha túl sok aláírásra van szükség. Kiemelte, most már tudják, hogy a magyar emberek nem szeretnek várni a pénzre és nem érdekli őket, hogy a kifizetési folyamat és a bankok lassúak. Múlt héten egyébként kifizették a tartozás majdnem a felét a Beyner Kft.-nek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.