BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Visszaváltható üvegek: ezért szigorít a MoHu

Visszaélések miatt kellett szigorítani az üvegvisszaváltási rendszeren iparági források szerint.

Visszaélnek az üvegvisszaváltási rendszerrel, ezért kellett a MoHU-nak limitet bevezetnie a REpontokon a visszaváltható üvegekre – erről ír iparági forrásaira hivatkozva a Portfolio.

MoHu, üvegvisszaváltás, 20231128 Budapest Januártól 1-jétől új italcsomagolás-visszaváltási rendszert vezetnek be Magyarországon, minden visszaváltási jelöléssel ellátott, egyszer használatos üveg, fém és műanyag palackos ital csomagolása visszaváltható lesz. A jövő év első napjára kétezer italosbodoz-visszaváltó automatát helyez ki a Mohu Zrt., a kötelező visszaváltási rendszer 2024. július 1-jei indulására pedig 5-6 ezer ilyen gép, illetve a kisebb településeken kézi visszaváltó pont áll a vásárlók rendelkezésére. Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VGA képen: visszaváltó automata
Visszaélnek az üvegvisszaváltási rendszerrel, ezért szigorít a MoHu / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Ahogyan arról a Világgazdaság is beszámolt, az üvegvisszaváltási rendszert üzemeltető MoHU döntése értelmében október 26-tól 5000 forint tranzakciónkénti limit vonatkozik a palackok visszaváltására, a gép maximálisan ekkora összegben tud vásárlási utalványt kiadni.

A korlátozás tehát a vásárlási utalványokra vonatkozik, ami a legnépszerűbb visszaváltási mód.

A Portfolio megtudta, hogy erre azért volt szükség, mert egyre többen élnek vissza a gép által kiadott voucherekkel, hamisítják azokat. A lap szerint a szigorítást az egyik kiskereskedelmi lánc kezdeményezte.

A Mohu közlése szerint a legnépszerűbb visszaváltási mód a boltban levásárolható papírutalvány, a rendszer bevezetése óta már több mint 20 milliárd forintot kértek vissza ilyen formában a vevők. A hazai automatáknál Európában egyedülálló lehetőség, hogy a visszaváltási díjat egyenesen a saját bankszámlára is lehet utalni, a visszaváltók körülbelül 10-15 százaléka választja ezt a megoldást. A MoHu tájékoztatása szerint több mint egymillióan töltötték le az ehhez szükséges applikációt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.