Lezárult a távol-keleti üzemeltetésű kereskedelmi és vendéglátóipari létesítmények ellenőrzését célzó országos vizsgálat, melyet a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) kezdeményezett, és melyben a hatóság a a vármegyei kormányhivatalokkal együttműködve 120 kereskedelmi és 155 vendéglátóipari egységet vizsgált – közölte pénteken az NFKH.
A hatóság közleménye szerint a kereskedelmi szektorban főként a termékek helytelen jelölése, a magyar nyelvű tájékoztatás hiánya (35 százalék) okozott problémát, amit a nyomonkövethetőségi hiányosságok (22 százalék) és a dolgozók érvényes egészségügyi könyvének hiánya követett (21 százalék).
A vendéglátás terén leggyakrabban az alapanyagok nyomonkövethetősége (55 százalék) és a higiénés feltételek elégtelen volta (47 százalék) okozott gondot. Tizenöt esetben a hatóságok kénytelenek voltak a súlyos élelmiszer-biztonsági és higiénés problémák miatt tevékenységi korlátozást is elrendelni, tehát az éttermet bezárni. Az éttermi egységeknél az élelmiszerek megfelelő jelölésének hiánya is kifogásolható volt (24 százalék).
A közlemény szerint eddig összesen 126 hatósági eljárás indult az élelmiszer-vállalkozókkal szemben, a kormányhivatalok 16,5 millió forint bírságot is kiszabtak. Több vármegyében az eljárások még folyamatban vannak.
Német-Weingartner Lilla, az NKFH elnöke elmondta, hogy a hatóság továbbra is a fogyasztók védelmét és a piaci szereplők jogszerű működését tartja szem előtt, de az üzemeltetőkkel is együttműködnek, és szakai támogatást is nyújtanak nekik, hogy megfeleljenek az élelmiszer-biztonsági és higiéniai előírásoknak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.