BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az eper ára Magyarországon: lesz ez még durvább is

Megjelentek az első földieperárusok, akik még nem szabadföldit, hanem fóliasátor alatt termett gyümölcsöket árulnak. A megkérdezett kertészek szerint nagyon magas áron indulhat az eper szezonja, és az első egy hét után várható árcsökkenés.

Tatabánya városában is megjelentek az első eperárusok, akik a Kemma.hu beszámolója szerint hazai árut kínálnak, kilónként 1500 és 2000 forintért. Ennél drágább szamócát is találtak a lap tudósítói: a helyi Gyümölcsbányába Kecskemétről érkezett az eper, ahol kilónkénti ára 3990. Az áruházakban a fél kilogrammos kiszerelés 1000-1500 között van, de az kizárólag importtermék. A legtöbben egyelőre gyümölcsnek viszik az epret, később majd kitűnő lekvár- és szörpalapanyag is lesz a szemekből.

eper
Az utcai árusoknál már ott az eper, de nem árt ellenőrizi az eredetét / Fotó: Wágner Zsanett / 24 Óra

A szabadföldi eper szezonja általában májusban indul, de fóliasátor alatt már április végén is találkozhatunk érett szamócával. Évről évre előfordul, hogy olcsó importgyümölcs, főleg spanyol, olasz vagy görög szamóca kapható magyar eperként. Ez nemcsak a vásárlókat károsítja meg, de a hazai termelőket is ellehetetleníti.

Tóth Kata, a vértesszőlősi eperföld egyik tulajdonosa szerint az áru eredete gyanús lehet a vásárlóknak, ha például nem kapnak számlát vásárlás után, de az őstermelői igazolvány bemutatása is sokat elárul, mivel csak a valódi termelők rendelkeznek ilyennel. Fontos továbbá az ár ellenőrzése is; például, a magyar eper általában drágább, mint az importált változat.

Végül, a szezonális gyümölcs választása is segíthet a hamisítványok kiszűrésében. Ha az epret nem szezonális időszakban árulják, nagy valószínűséggel importált termékről van szó. Tóth Kata arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai epret elsősorban az intenzív, édes íze miatt keresik a vásárlók, míg az importváltozatok gyakran vizesebb állagúak és kevésbé aromásak. Idén magyar eper biztos hogy lesz, nagy munkával ugyan, de sikerült megvédeni a termést a márciusi fagyoktól.

A Delmagyar megkérdezett egy kertészt, aki próbálta megsaccolni az eper árát. „Szerintem, ha a tavalyi évet nézzük, vagy a tavalyelőttit, akkor 5 ezer forint per kilogrammos ár környékén indul a szezon, ami egy hétig lesz tartható. Tehát eléggé össze fog érni a piac, elindulnak a többiek is, és ez mérsékelni fogja az árat” – nyilatkozta a portálnak Ocskó Péter kertész. Az árcsökkenés egyébként tavaly ennél lassabb ütemben következett be.

Aszály ide, toxin oda, nem mondanak le a termelők a kukoricáról
Némi meglepetésre a tavalyi aszályos és toxinos év után kissé növekedett a kukorica tervezett vetésterülete, a repce visszaesését viszont nem tudja semmi megállítani. Az őszi vetéseknek életmentő volt, a kukorica vetésének előkészítését pedig nem hátráltatta a márciusi esős időszak, de az ország egyes területein még így is több száz milliméteres a talaj vízhiánya.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.