A húsvét közeledtével minden évben ugrásszerű növekedésnek indul a különböző reszelttorma-termékek iránti kereslet. A torma termesztésében Magyarország élen jár az Európai Unióban: az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés – hívta fel a figyelmet csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB).
Magyarországon majdnem 1250 hektáron folyik tormatermesztés, a betakarított éves mennyiség 10-11 ezer tonna körül alakul, amelynek jelentős része exportra jut.
A magyar torma elsősorban az Egyesült Királyság, valamint Csehország piacán jelenik meg, jellemzően friss, feldolgozatlan formában. Bár a húsvéti időszakban a legtöbb fogyasztó a reszelt változatot keresi, de az élelmiszeripar is előszeretettel használja savanyított és ecetes tartósított készítményekhez (uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé stb.) is.
A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezek a vegyületek nagyon hasonlók a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak. A frissen reszelt torma rendkívül egészséges, magas a C-vitamin-tartalma; baktérium- és vírusölő hatású.
Húsvéti sonka: széles kínálat várja a vásárlókat – ezek a legnépszerűbbek
Húsvét közeledtével egyre több fogyasztó kosarába kerülnek különböző sonkatermékek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Húsiparosok Szövetsége körképe szerint a vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb teret kapnak a minőségi és a kisebb kiszerelésű húsvétisonka-termékek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.