BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Valaki veszi a Molt - Orosz milliárdos a háttérben?

Hatalmasat vágtázott péntek délután a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, és több mint 2 százalékos pluszban, 14 118,49 ponton zárt.

A rali oka a Mol részvényeinek drágulása volt: a papír árfolyama 9,32 százalékkal, 12 900 forintig nőtt. A Mol részvényei utoljára több mint fél éve forogtak ennél magasabb áron. Eközben a többi vezető részvény lejtőre került.

A legnagyobb mértékben az OTP esett, árfolyama 2,24 százalékkal, 2835 forintra hanyatlott. A Magyar Telekom eközben 0,17 százalékkal, 580, a Richter 0,28-dal, 29 500 forintra süllyedt.


 
A Mol teljesítménye még meglepőbb annak tükrében, hogy szektortársai sem a régióban, sem máshol a világon nem remekeltek pénteken. A lengyel PKN árfolyama például egy százalékkal, az osztrák OMV 0,67-dal csökkent aznap, de az ExxonMobil, a BP és a Shell is 0,93–1,55 százalékos mínuszban vonult le a parkettről.

A Mol-rali okát többféleképpen magyarázzák a szakemberek. „A Mol a legattraktívabb olajtársaság a régióban a hatékonysági mutatói alapján, így elképzelhető, hogy ismét fel akarja vásárolni valaki” – mondja Kiss Imre, a MoneyMoon pénzügyi tanácsadó cég ügyvezető igazgatója. Egyes piaci hírek szerint ez a valaki akár Megdet Rahimkulov orosz milliárdos is lehet, aki két évvel ezelőtt már belefogott egy hasonló vállalkozásba, és a részvényeket akkor a Mol ellenséges felvásárlását fontolgató OMV-nek adta tovább.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.