BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A héten az unió pórázt rak a globális technológiai óriáscégekre – életbe lép a DSA

A héten lép életbe a DSA, vagyis az Európai Unió által alkotott, a törvény a digitális szolgáltatások szabályozásáról. A DSA célja, hogy megzabolázzák az eddig önkényesen működő hatalmas technológiai cégeket, illetve hogy megvédjék a közösségimédia-oldalak európai felhasználóit. Az európai polgárok péntektől már érezhetik is az unió védelmét a platformokon.

A Google-höz, a Facebookhoz és a TikTokhoz, valamint a más nagy techóriásokhoz hasonló cégekre vonatkozó szabályozás lép életbe Európában. A törvényhozók célja, hogy megzabolázzák a határokon átnyúló cégek befolyását.

Jakarta,,Indonesia,-,July,10,,2023,:,Threads,App,And, Jakarta, Indonesia - july 10, 2023 : Threads app and twitter app seen on screen. Twitter and Threads app is a micro blogging platform.
Fotó: Shutterstock

Az Európai Unióban úttörőnek számító, digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) a 27 tagállamban a világon először fogja megkötni a techóriások kezét – írta meg az AP.

A DSA, amit a legnagyobb platformoknak már ezen a héten pénteken el kell kezdeniük alkalmazni, 

célja, hogy megőrizze a felhasználók online biztonságát és megállítsa a káros tartalmak terjedését. 

Ilyenek lehetnek a népirtást, vagy az anorexiát népszerűsítő tartalmak. A jogszabály emellett az európai polgárok alapvető jogait, a magánélet és a szólás szabadságát is védeni hivatott.

A techcégek eurómilliárdos bírságra számíthatnak, amennyiben nem felelnek meg a DSA előírásainak.

Brüsszeli fenyegetőzés: betilthatják a TikTokot az EU-ban

A kínai közösségimédia-platformnak számolnia kell a következményekkel, ha nem tartja be az EU új digitális szolgáltatási törvényében foglalt szabályokat.

Melyik közösségimédia-platformok érintettek?

Eddig 19 platformot szabályoz a DSA. Ezek többek között a Facebook, a TikTok, az X, a Youtube, az Insagram, a LinkedIn, a Pinterest és a Snapchat.

A webáruházak közül érintett az Amazon, a Booking.com, a kínai Alibaba, AliExpress és a német Zalando. A mobilalkalmazás-áruházak, a Google Play és az Apple App Store, valamint a Google Search és a Microsoft Bing keresőmotorja is idetartozik.

Az EU azokra a platformokra terjesztette ki a DSA hatályát, amelyek legalább 45 millió felhasználóval rendelkeznek. 

Ez azt jelenti, hogy olyan oldalak vannak a célkeresztben, amelyek felhasználóbázisa eléri az unió 10 százalékát. Érdekesség, hogy a DSA nem terjed ki az olyan sokak által használt oldalra, mint a Pornhub, de a jogalkotók hozzátették, hogy a lista még nem végleges. A cél az, hogy végül minden cég, amelyik online szolgáltatást nyújt az európaiaknak, a DSA hatálya alatt működjön. Az érintett cégeknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megfeleljenek a jogszabály előírásainak. A Meta végül azért nem vezette be az új platformját, a Threadset az EU-ban, mert nem akarta a platformot beterelni a DSA alá.

Péntektől az érintett platformokon a cégeknek azon kell dolgozni, hogy az európai felhasználók minél kevesebb illegális tartalommal találkozhassanak, illetve könnyíteniük kell a nem megfelelő tartalmak jelentésének lehetőségét is. Emellett a hirdetéseket is nagymértékben korlátozzák, például védett csoportokat, konkrétan a gyerekeket tilos lesz reklámokkal célozni a platformokon.

Az Európa Bizottság jelezte, hogy 

a DSA megsértéséért akár az adott cég az éves bevételének 6 százalékával is felelhet, a szabálysértés súlyához mérten.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.