BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghosszabbítanák atomreaktoraik élettartamát, alaposan a körmükre néz az Európai Bizottság

A belga kormány hatalmas összegeket költene két magántulajdonban lévő atomreaktor élethosszának megnövelésére, Brüsszel szemét viszont szúrja a terv. A kormány szerint energiabiztonsági okokból fontos a segélycsomag, a bizottság viszont a piaci verseny befolyásolásától tart.

Az Európai Bizottság vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a Belgium által két atomreaktor (Doel 4 és Tihange 3) élettartamának meghosszabbításához nyújtani tervezett állami támogatás összhangban van-e az uniós állami támogatási szabályokkal. 

Két atomreaktor élettartamát is meghosszabbítaná a belga kormány / Fotó: AFP

A vizsgálatot azután indították meg, hogy Belgium értesítette az Európai Bizottságot arról a tervéről, hogy tíz évvel meghosszabbítja a Doel 4 és a Tihange 3 atomreaktorok élettartamát, melyek összkapacitása 2 gigawatt. Az intézkedés célja, hogy megőrizze Belgium és a szomszédos országok villamosenergia-ellátásának biztonságát úgy, hogy közben a belga villamosenergia-mix szén-dioxid-intenzitását a lehető legalacsonyabb szinten tartja.

A bejelentett intézkedés keretében Belgium a két atomreaktor élettartamának meghosszabbítását az azokban 89,8 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Engie-vel és a 10,2 százalékos tulajdonnal bíró Luminusszal kötött partnerségen keresztül vinné véghez, ennek érdekében pedig többek közt 

  • az állam kétmilliárd eurós tőkeinjekciót is adna az üzemeltetőknek, 
  •  az élettartam-hosszabbításhoz szükséges kiadások egy részét akár meg is előlegezné nekik,
  • átvállalná a nukleáris hulladékok és kiégett fűtőelemek hosszú távú tárolásával és végleges elhelyezésével kapcsolatos kötelezettségeket egy egyszeri, 15 milliárd eurós kifizetés ellenében, és
  • még akár jövőbeli jogi segélyt is ígérne az üzemeltetőknek a jogszabálykörnyezet esetleges változása esetére.

A bizottság szerint ez a lépéscsomag ugyan megalapozott lehet az energiabiztonság biztosítása szempontjából, de  

távolról sem biztos, hogy az a hatályos uniós állami segélyezési szabályokkal is kompatibilis.

A testület ezért egyebek közt megvizsgálja majd, hogy a belga kormány terve nem sérti-e a piaci verseny egészségét, a segély mértékének jogosságát és azt is, hogy a reaktorok élettartamának meghosszabbításához valóban szükség van-e egy partnerségre az állam és a két fenntartó vállalat közt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.