A Kindle-től az iRex-ig

Komoly sikert aratott az eddig jobbára csak science-fiction filmekből ismert e-book, de talán leginkább az angolszász világban. A legnagyobb globális internetes könyvkereskedő vállalat, az Amazon.com alighogy piacra dobta a legújabb, elektronikus könyvek olvasására kifejlesztett Kindle márkanevű eszközét, máris a raktárak kiürüléséről adott hírt. A mindöszsze 289 gramm súlyú szerkezetben 200 könyv tárolható, de van is miből válogatni. Bár elsősorban könyv olvasására találták ki a szerkezetet, jelenleg már 88 ezer mindenféle kiadvány érhető el vele az Amazon.com oldalon, köztük napilapok és blogok is, ráadásul mindez közvetlenül letölthető a Kindle-re, köszönhetően a beépített mobiltechnológiának.

A Kindle 399 dolláros ára persze borsos, igaz, az elektronikusan elérhető kiadványok árából megtérülhet a beruházás. Amint az Amazon.com honapjáról kiderül, az elérhető könyvek ára elektronikus formában mintegy 50-70 százalékkal is alacsonyabb lehet, mint a nyomtatott változat. Az Alain Greenspanről szóló könyv például (The Age of Turbulence) 35 dollár helyett 9,99-ért érhető el, de az idehaza is sikerlistás The Secret (A titok) 13,96 dollárral olcsóbban, ugyancsak 9,99-ért vehető meg elektronikusan, míg az idehaza novemberben megjelent 4 órás munkahét című gazdasági bestseller is 50 százalékkal, azaz 9,96 dollárral kedvezőbb áron szerezhető be. Így a 70 százalékkal olcsóbb könyvekből legkevesebb 16 darab megvásárlása után már megtérül a beruházás.

A Kindle nem egyedülálló a piacon, hiszen számos más „e-tinta” technológiájú elektronikus könyv is kapható. Az árak 199 dollárról indulnak, ennyi az egyik legolcsóbb, Sony Porable Reader márkájú olvasó, míg az egyik legdrágább – igaz, az egyik legokosabb – a maga 699 dolláros árával az iRex iLiad, az iRex Technologies gyártmánya.

Egy wikipediás összehasonlításból kiderül, a fontos paraméterek összevetése alapján nem is olyan könnyű választani az e-bookok között. Miközben a gyártók igyekeznek mind kisebb és könnyebb (a készülékek súlya a 200 grammos Sonytól a 388 grammos iRexig terjed) szerkezeteket gyártani, az előnyös képernyőméretet, a megfelelően nagy memóriát és persze a hosszú olvasási időt, sőt az extra funkciókat is figyelembe kell venni. Így a jellemzően 12x18 centis (akad nagyobb is) szerkezet nagyobb részét a képernyő foglalja el, s általában 8-9 centiméter vastag elektronikus könyvek közül van, amelynek képnézegetési funkciója is van, található köztük olyan, amelyre rajzolni is lehet, s a lítiumionos akkumulátorok 7500-10 000 lapozást bírnak el, bár az iRexre inkább 15 órás üzemidőt ír a gyártó. A Kindle-t nemes egyszerűséggel „one day” (egy nap) megjelöléssel forgalmazzák, ha a felhasználó használja az EVDO-t, vagyis az internetkapcsolatot létesítő mobiltechnológiát, ám e nélkül a nem túl szerény „a week or more” a gyártó ígérete.

Bár sok könyv tárolását ígéri mindegyik gyártó, de jellemzően manapság még csak 128 MB teljesítményűek a készülékek, igaz, egyszerű könyvek, fekete-fehér lapok olvasása nem is igényel túl sok memóriát, bár akad 512 MB-s e-book is a tavaly és az idén piacra dobott készülékek között.

Az e-bookok úgynevezett elektronikus papírja könnyebben olvasható, mint a notebookok képernyője. Ezért azokat akár napsütésben is lehet olvasgatni, kint a szabadban, hasonlatosan egy papíralapú könyvhöz, hiszen még erős fényben is a nyomtatott lapokhoz fogható a képminőség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.