Vár a Bakony, elkészült a MÁV többmilliárdos beruházása: örülhetnek az utasok

Befejeződött a Győr–Veszprém vasútvonal karbantartása. Megújult völgyhidak, feloldott sebességkorlátozások, biztonságosabb átjárók.

Október 10-től ismét közlekedik a Bakonyvasút, elkészült a Győr–Veszprém vonal nyár elején indított felújítása. A lezárás ideje alatt kicserélték a Gyökeres- és a Répás-árok felett átívelő gyulafirátóti völgyhidakat, a hozzá kapcsolódó hídfőket felújították, illetve több száz méteren vágányszabályozást és pályafelújítást is végeztek a szakemberek – közölte a MÁV.

MÁV-START
kapott képek, Lilla,
máv-galéria,
vonatok, tömegközlekedés, utazás
Befejeződött a Győr–Veszprém vasútvonal karbantartása / Fotó: MÁV-START

Kicserélték a Gyökeres-árok és a Répás-árok felett átívelő, egyenként 21 méter támaszközű, felsőpályás, rácsos tartós acélszerkezetű gyulafirátóti völgyhidakat. A lecserélt hídszerkezetek a vasútvonal megnyitása óta, 128 éven át szolgálták a közlekedést és ez idő alatt csupán kétszer kaptak nagyobb felújítást. 

Megújultak a hídfők és több száz méteren teljesen felújították a pályát is, a talpfák egy részét betonaljra cserélték. Közel 2,5 kilométeren végeztek vágányszabályozást, elvégezték több vasúti átjáró felújítását is. A munkálatokkal egy időben gyérítették a pálya menti növényzetet és kivágták a vasúti közlekedésre veszélyes fákat. 

A MÁV saját forrásából, közel kétmilliárd forintból megvalósuló beavatkozások által fél kilométeren megszűnt a korábbi sebességkorlátozás.

A beavatkozás kisebb utómunkálatokkal és tereprendezéssel november végén fejeződik be teljes körűen, ezek a vonatforgalmat már nem érintik. A mostani beavatkozással a hálózat két egyedi megjelenésű és szerkezeti kialakítású hídját sikerült korszerűsíteni az örökségvédelmi követelmények betartásával, a sajátos látvány átmentésével és a forgalombiztonság hossztávú biztosításával.  

Magyarország egyetlen műemléki védettségű vasútvonalán az őszi bakonyi túrázásra indulók tehát már ismét tervezhetnek a vonatokkal, a Cuha-völgybe kirándulókat kétóránként közlekedő járatokkal és kedvező árú, 1199 Ft-ért megváltható Bakony napijeggyel várja a vasúttársaság, mely egy teljes napon át korlátlan utazást biztosít a Győr és Veszprém közötti vasútvonalon, valamint a térség számos autóbuszvonalán. Az érvényességről, felhasználásról és megváltási lehetőségekről bővebben itt olvashatnak.

Korábban a Világgazdaság is megírta, hogy emelni kell a MÁV csoport személyszállítási szolgáltatásának szintjét, ehhez még több új vonatra van szükség, de amíg befutnak, használtakat is kell vásárolni. A csoport új vezére, Hegyi Zsolt a MÁV-Volán terveiről, átalakulásáról beszélt a Hungrail konferenciáján.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.