BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
richter_LUS_8753

Richter: évi 100 millió eurót hozhat a konyhára az új termék

A Stelara európai kereskedelmi jogainak megszerzése évi 100 millió eurós forgalmat hozhat a magyar gyógyszercégnek. A Richter egy kínai gyártótól vásárolta meg a bioszimiláris készítmény értékesítési jogait.

Éves szinten 100 millió euróval növelheti a Richter forgalmát a Stelara európai kereskedelmi jogainak megszerzése, amennyiben az európai gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezi a gyógyszert a közeljövőben – számolták ki az Erste elemzői.

Richter, Stelara, bioszimiláris
Százmillió eurós forgalmat hozhat a Richter számára a Stelara / Fotó: Mónus Márton

A magyar gyógyszergyártó tegnap jelentette be, hogy kizárólagos kereskedelmi jogot kapott a  Stelara nevű bioszimiláris készítményre a kínai Bio-Thera Solutions céggel megkötött szerződés értelmében.

A kínaiak szektortárs által kifejlesztett, a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, a plakkos pikkelysömör és a pikkelysömörös ízületi gyulladás (artritisz) kezelésére fejlesztett gyógyszert így kizárólag a Richter értékesítheti majd 

  • az Európai Unióban, 
  • az Egyesült Királyságban, 
  • Svájcban, 

valamint egyéb, a szerződésben szereplő országokban.

Sok milliárd dollár a Stelara piaca

Az Erste kommentárja kiemeli, hogy az originális szer árbevétele világszerte mintegy 11 milliárd dollár, az EU-ban pedig 3,9 milliárd dollár.

Az originális készítményt gyártó J&J még az év elején megállapodást kötött a versenytársakkal, hogy a bioszimiláris készítmények csak 2025 után jelenjenek meg a piacon annak ellenére, hogy a gyógyszer szabadalmi védettsége már lejárt. 

Éves szinten 100 millió eurót hozhat a Richter újabb üzlete

Így a Richter is nagy valószínűséggel a jövő év második felétől forgalmazhatja majd a készítményt. A magyar társaságnak valószínűleg hat versenytárssal kell majd osztoznia a piacon, miközben a bioszimiláris készítmény 15-35 százalékkal lehet olcsóbb az originális változatnál. Az Ersténél úgy számolnak, hogy

amennyiben a bioszimilárisok megszerzik a piac 50 százalékát, akkor a Richter az értékesítés felfutását követően valószínűleg 100 millió euró fölötti árbevételre számíthat ebből a készítményből évente. 

Az osztrák bankház értékelése szerint a lépés is fontos mérföldkő ahhoz, hogy a Richter biotechnológiai üzletága nyereségessé váljon 2027 környékére.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.