BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Folyót ugrik át a lengyel béka, maximális áron kapkodják el a Zabka részvényeit

Európa legnagyobb élelmiszerüzlet-lánca varsói tőzsdei bevezetése – amely ott az elmúlt négy év legnagyobb részvénykibocsátása lesz – a korábban jelzett ársáv felső határán valósul meg. A Zabka eddigi tulajdonosai jó pénzért passzolhatják el részvényeiket, a lengyel kiskereskedelem szép napja ez.

Nagyot ugrik a lengyel béka, Európa legnagyobb élelmiszerüzlet-lánca, a Zabka Group (zabka lengyelül kis béka) varsói tőzsdei bevezetése – amely ott az elmúlt négy év legnagyobb részvénykibocsátása (IPO) – a korábban jelzett ársáv felső határán valósul meg – írja a Bloomberg.

Companies In Warsaw Zabka
Vigyoroghat a Zabka, viszik a részvényeit /Fotó: NurPhoto via AFP

Nagyot kaszálnak a Zabka tulajdonosai, a lengyel kiskereskedelem szép napja ez

A CVC Capital Partners magántőkealap és a Zabka többi tulajdonosa a csütörtöki közlemény szerint ugyanis részvényenként 21,5 zlotyban (1 złoty = 93 forint) határozta meg a tőzsdei bevezetési árat, miután az október 9-én véget ért könyvépítés során 20 és 21,5 zloty közé lőtték be az ársávot.

A tranzakcióval 300 millió részvényt értékesítenek, ami 30 százalékos részesedésnek felel meg, 6,45 milliárd złoty, azaz 1,6 milliárd dollár bevételt hozva az eladóknak. 

Az IPO keretében tőkebevonásra nem kerül sor, ehelyett a tulajdonosok részleges exitje valósul meg.

A Zabka tőzsdére lépése Lengyelország legnagyobb IPO-ja az Allegro 2020-as 2,8 milliárd dolláros rekordkibocsátása óta. A bevezetés új lendületet vihet a geopolitikai bizonytalanságok és inflációs gondok közepette parkolópályára került varsói IPO-piacra.

A horvát Studenac élelmiszer-kiskereskedő és a helyi Diagnostyka SA orvosi teszteléssel foglalkozó cég lehetnek a következő belépők a parketten.

A tranzakciót menedzselő bankoknak amúgy opciójuk van rá, hogy a részvények kereskedésének megkezdését követően 300 millióról 345 millióra növeljék a felajánlott részvények számát.

A Goldman Sachs és a JPMorgan a részvényeladás globális koordinátorai. A Zabka-részvények kereskedése október 17-én kezdődik. A lakosság a kibocsátás 5 százaléka erejéig jegyezhetett részvényeket.

Igazi növekedési sztori, némi hátulütővel

A Zabka igazi növekedési sztorit kínál, idén a román piacon is megvetette a lábát egy élelmiszer-forgalmazó felvásárlásán keresztül és már 20 üzletet meg is nyitottak. Terveik szerint 2028-ra már 14 500 üzlettel rendelkeznek a két kelet-európai országban. Az új üzletek helyszínének tervezésekor nagymértékben hagyatkoznak a mesterséges intelligencia által támogatott elemzésekre.

Az ezredforduló óta a Zabka értékesítése átlagosan 23 százalékkal, míg üzletei száma 15 százalékkal nőtt évente. Tavaly a bevétel a 19,8 milliárd, a korrigált EBITDA a 2,8 milliárd zlotyt is meghaladta, viszont a nettó profit csupán 356 millió zloty volt.

A növekedés hátulütője a magas eladósodottság, ami több mint 8,4 milliárd zloty volt június végén, ami nagyjából az EBITDA triplája, s ez most sem változik, mivel maga a cég nem dob piacra részvényeket.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.