Fed

Egy amerikai dilemma, ami a forint árfolyama számára is fontos – kijött a jegyzőkönyv

Mostanáig elfedte a szeptemberi kamatvágás meggyőző szavazati fölénye a Fed belső megosztottságát, ami kiderült a közzétett jegyzőkönyvből. A kamatvágás méretét illetően többen is hajlottak a kisebb lépésre. Novemberben pedig egyre reálisabb a kamattartás forgatókönyve – a forint árfolyama számára a csökkentés lenne jó.

A szavazó amerikai jegybankárok többsége a 0,5 százalékos kamatvágást támogatta a Fed legutóbbi ülésén, de volt egy kisebbség, mely a negyed százalékra szavazott. A szeptemberi határozott lépés meglepett néhány elemzőt, s igazolta a vérmes piaci árazást. Ám a szavazást megelőző vita az eredménynél jóval nagyobb megosztottságot jelez. A forint árfolyama számára is izgalmas a kérdés: emlékezhetünk, a nagy kamatvágás gyengítette a dollárt és segítette a forintot, és az amerikai kamatlazítás üteme a jövőt illetően is fontos tényező lehet.

Powell, Fed,
Kamatvágásra spekulál a Wall Street / Fotó: AFP

Többen támogattak volna egy kisebb kamatvágást is

Az irányadó kamat 4,75 és 5 százalék közötti tartományba történő csökkentéséről szóló döntést a Fed kamatmeghatározó bizottságának 12 tagja közül 11 támogatta. Az egyik döntéshozó a kisebb csökkentésre szavazott, s bár a voksolás döntő fölényt jelez, a jegyzőkönyv mégis azt sugallja, hogy a kisebbségi szavazó 

fenntartásait más döntéshozók is oszthatták.

A  korábbi tapasztalatok alapján a  Fed gyakran hajt végre negyedpontos változtatásokat, mert ez több időt ad a tisztviselőknek arra, hogy tanulmányozzák a piaci reakciókat. A jegyzőkönyv alapján meghatározatlan számú tisztviselő gondolta úgy, hogy a kisebb csökkentés lenne indokolt  a masszív gazdaság, az alacsony munkanélküliség és a célt meghaladó infláció miatt.

Néhány tisztviselő úgy gondolta, hogy a kisebb csökkentés a politika normalizálásának kiszámíthatóbb útját jelezné

olvasható a jegyzőkönyvben, melyből kiderül, hogy néhány tisztviselő, aki a nagyobb vágásra szavazott, azt is jelezte, hogy támogatna egy kisebb kamatcsökkentést is.

Nem állnak készen a gyors kamatcsökkentésre

Nem túl bőbeszédű a jegyzőkönyv a jövőbeni kilátásokkal kapcsolatosan. Annyi azért kitűnik, hogy 

ha az infláció továbbra is a Fed 2 százalékos célja felé halad, s a foglalkoztatás a jelenlegi trendje szerint bővül, akkor valószínűleg helyénvaló lenne egy semlegesebb irányvonal felé mozdulni.

A tisztviselők abban is egyetértettek, hogy az ülésen jóváhagyott nagyobb vágás nem lehet a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalom jele, és nem tekinthető jelzésnek arra, hogy a Fed készen állna a kamatlábak gyors csökkentésére.

Mennyit vág legközelebb a Fed? Felülírta a várakozásokat a munkaerőpiaci adat

A múlt heti, túlfűtött munkaerőpiacra utaló adatok alaposan lehűtötték a kamatvágási spekulációkat. Nem mellesleg felrázták a tőzsdéket. Míg a jelentés előtt a határidős kamatpiacok befektetői azon vitatkoztak, hogy a Fed negyed vagy fél százalékponttal csökkenti-e a kamatlábakat a következő, november 6–7-i ülésén, s az árazás egyharmad esélyt adott egy nagyobb vágásnak. Addig a foglalkoztatási jelentés után a befektetők már nem számítanak nagyobb kamatcsökkentésre, s ha eddig azon morfondíroztak, hogy mennyit vág legközelebb a Fed,

most azon spekulál a Wall Street, hogy egyáltalán vágnak-e kamatot novemberben?

Az árazás immár ahhoz is komoly valószínűséget kapcsol, hogy a tisztviselők stabilan tartják az irányadó kamatlábat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.