New,Ethnography,Museum,(,Neprajzi,Museum,),With,Beautiful,Roof

Súlyos a helyzet, nálunk még a helyükön vannak a dolgok – Orbán Viktor nyitotta meg a Városliget legújabb attrakcióját

Másfél évszázad év után először mutatkozhat be saját otthonában, a két éve átadott Néprajzi Múzeumban az intézmény világszerte egyedülállóan gazdag néprajzi közgyűjteménye a Városligetben. A gigantikus tárlatot Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nyitotta meg csütörtökön. A Liget Budapest Projekt még hiányzó ikonikus eleme, az Új Nemzeti Galéria építése is szóba került a megnyitón, amire elég közvetlen utalásként hangzott a kormányfő kijelentése, miszerint ideje, hogy a tervezők hegyezzék a ceruzájukat.

 A Városliget a magyar nemzeti kutúra egyik zarándokhelye, a mai kiállítással pedig elmondható, hogy már nem csak a külsőt, hanem a belsőt is lehet díjazni  – mondta Orbán Viktor csütörtökön a városligeti Néprajzi Múzeumban, ahol a Kossuth téri épülethez képest háromszor nagyobb területen csaknem 3,6 ezer eredeti restaurált műtárgy, minden eddiginél nagyobb új állandó kiállítás várja holnaptól a látogatókat.

Néprajzi Múzeum
Orbán Viktor nyitotta meg a Városliget új attrakcióját, a Néprajzi Múzeum állandó kiállítását / Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Még a szankciók és az infláció előtt nyitottuk meg ezt az épületet két és fél éve, azóta a nagy tervek végrehajtása lelassult – hangsúlyozta Orbán Viktor. 

A miniszterelnök szerint azonban

  • hamarosan túljutunk a bajokon, 
  • megindulhatunk a nagy dolgok felé,
  •  ideje, hogy a tervezők hegyezzék a ceruzájukat.

Hajdan kevesen gondolták, hogy nem csak nekünk tetszik ez az épület, 2022 óta 12 nemzetközi díjban részesült a Néprajzi Múzeum épülete –  fogalmazott Orbán. 

A sokszorosan díjnyertes épület tervét egy magyar építész, Ferencz Marcel jegyzi, akinek különleges ötlete több nemzetközi sztárépítészét utasította maga mögé hajdan.

Húsz éve a Liget botrányos állapotban volt, eldöntöttük, hogy rendbe tesszük és megújítjuk, mert nagyon nem illik egy folyamatosan erősödő országhoz a hajdani lerobbant Liget  – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a Millennium óta nem látott kulturális építkezésekkel gazdagodott így az egész ország.

Most már nemcsak a külsőt, hanem a belsőt is lehet díjazni.

A városligeti épület immár helyet ad az épület a magyar kultúra tárgyi emlékeinek, miközben minden változik a világban, háborúk dúlnak, el kell döntenünk, melyik változás van a kárunkra és melyik a hasznunkra a kormányfő szavai szerint.

Tárgyaink elárulják, milyen emberek vagyunk.

A régi idők tárgyaira nézve csodálatos világ tárul elénk, egy egészséges magyar világ tárgyai, ahol a helyükön vannak a dolgok.

A miniszterelnök beszédében úgy fogalmazott, hogy ha egy nemzet elveszíti népi kultúráját, nem tudja, mi a jó és mi a rossz, jönnek akkor a zavaros eszmék, a fonákjára fordított okoskodások.

Néprajzi Múzeum
A Néprajzi Múzeum 2022-ben átadott városligeti épületében a most nyílt tárlat az ötödik, legátfogóbb állandó kiállítás / Fotó: Néprajzi Múzeum / Mohai Balázs

Volt szerencsém a héten Strassbourgban vitázni, 

higgyék el, súlyos a helyzet, nálunk még a helyükön vannak a dolgok

– jelentette ki Orbán Viktor a Néprajzi Múzeumban.

Ma ezt a magyarságot megtartó rendet erősítjük meg, itt egy újabb őrhely, világszínvonalú múzeumban világszínvonalú kiállítást nyitottunk –  szögezte le a miniszterelnök.

Néprajzi Múzeum
2022-ben adták át a Kossuth térről kiköltözött múzeum új épületét a Városligetben / Fotó: Shutterstock

Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa emlékeztetett, hogy Orbán Viktor kezdettől a Liget projekt Budapest terve mellett állt, és a magyar kormány mindvégig teljes mellszélességgel támogatta azt. Ma már több millió látogatót fogad Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése.

De hiányzik még a várhatóan egy éven belül megnyíló fotóművészeti múzeum.

A csúcspont pedig az Új Nemzeti Galéria átadása lehet, amire a remények szerint várhatóan ebben az évtizedben sor kerül 

– mondta Baán.

Milyen az új állandó kiállítás a Néprajzi Múzeumban?

  • A most nyílt grandiózus tárlat a 152 éve alapított múzeum történetének mindössze az ötödik állandó kiállítása, amely közel kilencéves előkészítő munka eredménye.
  • A 12 fős kurátori csapat közösségi fejlesztése mellett mintegy 200 múzeumi és 200 külső munkatárs által létrehozott  nagyszabású tárlat interaktívan, érthető és szórakoztató módon mutatja be a világszerte páratlan néprajzi gyűjteményt. 
  • A közgyűjteményi kiállítás több mint százötven év után először mutatkozik be a látogatóknak a saját igényei szerint kialakított otthonában  – összegezte a Néprajzi Múzeum közleményében.  
  • A több mint háromezer négyzetméteres kiállítótérben kialakított nyolc tematikus egység létrehozása érintette a múzeum közönségforgalmi tereit is, ahol számos újdonsággal és a látogatói élményt fokozó szolgáltatással készültek a látogatók fogadására. 
  • A Néprajzi Múzeum Európa egyik kiemelkedő tematikus múzeuma, a 2022-ben átadott új épület révén a világ egyik legkorszerűbb etnográfiai intézménye. 
  • Gyűjteményében 232 ezer néprajzi tárgy mellett egyedülálló fényképfelvételeket, kéziratokat, fotókat, népzenei és filmfelvételeket is őriz, valamint a magyar népi kultúra felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékeit.

Szentkirályi Alexandra: Turisztikai Oscar bezsebelve!

Az International Travel Awards történetében először fordult elő, hogy egy fejlesztés három díjat is elnyert. A megújuló Városliget fejlesztései több mint 120 ország népszerű idegenforgalmi projektjeivel mérettették meg magukat, és a zsűri, valamint a nyilvános közönség szavazatok alapján bizonyultak a legjobbnak. A 2018 óta minden évben megrendezett International Travel Awards a legrangosabb díj az utazás és a turizmus területén, ezért Turisztikai Oscar-díjnak is nevezik. 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.