BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Négyzetméterpodcast Négyzetméter
ÜZLETRE HANGOLUNK

Extrém időjáráshoz kell tervezni az épületeket, fokozódik a klímakockázat

Egyre gyakrabban kell számolnunk extrém hőmérsékleti anomáliákkal, intenzív csapadékkal, viharokkal, időjárási rekordokkal, tehát a klímaváltozás hatásaival, ami a városi épített környezetet is sújtja. Mi történik most, és mit lehet tenni az épületek felkészítéséért, mit javasol az éghajlatkockázati szakértő? – többek között erről beszélgettünk Bálinger Andrással, a Greenbors Consulting fenntarthatósági tanácsadójával. A téma soha nem volt ennyire aktuális.
A podcast vendége: Bálinger András, a Greenbors Consulting fenntarthatósági tanácsadó

A hőségrekordokban bővelkedő nyáron is megtapasztalhattuk mindazt, amire a klímaváltozás kapcsán régóta figyelmeztetnek a szakértők, hogy szélsőséges időjárási körülmények között kell élnünk. 

Budapest,Hungary,-,06.17.2023:,Mol,Company,Headquarter.,Curtain,Wall,Exterior.
Az épületeket is fel kell készíteni a klímaváltozásra / Fotó: Shutterstock

Mi történik most, és mit lehet tenni az épületek felkészítéséért, mit javasol az éghajlatkockázati szakértő? – többek között erről beszélgettünk Bálinger Andrással, a Greenbors Consulting klímakockázati szakértőjével, fenntarthatósági tanácsadóval.

Az éghajlatváltozást a globális felmelegedéssel kapcsolják össze, ami persze az egyik leggyakoribb és a legfontosabb hatás az összes klímahatás közül, viszont 

nagyon fontos az is, hogy az éghajlati szélsőségek is egyre gyakoribbá válnak

– fogalmazott a szakértő. Hozzátette:

  • a hőmérsékleti hatások is különbözők lehetnek, 
  • másképp hatnak a világ különböző területein.

Példákért nem is kell nagyon messzire menni, a tavaly téli árvíz után nyári melegrekordok dőltek meg, friss rekordok ráadásul, miközben hosszú időn át nem volt eső, majd újabb árvíz érkezett a Dunán. 

Mindeközben 

egyre gyakrabban és intenzívebben fordulnak elő hőhullámos időszakok, amikor hosszabb perióduson keresztül van tartósan nagyon magas átlaghőmérséklet,

ami bizony felhívja a figyelmet arra, hogy ennek nagyon komoly hatásai lehetnek, többek között ugye az ingatlanszektorra is.

Az anyagi következmények egyértelműek, az energiaárak, illetve az energiafogyasztás növekedése, és ebből fakadóan a ráfordított költség emelkedése például.

Egyre kevesebbszer látunk havat 

A hűtési szezonban eddig mentek a légkondicionálók, fújták a hideget, majd hirtelen bejött a másik véglet, fázni kezdtünk, sok helyen már szeptemberben bekapcsolták a fűtést.

Magyarországon ráadásul általánosságban elavult az ingatlanállomány, főleg energiahatékonysági szempontból, de az újonnan épülő ingatlanoknál már egyre inkább figyelembe vesznek olyan megfontolásokat is, mint a klímaadaptáció, a klímaváltozás hatásaira való felkészülés.

A klímamodellek egyre inkább azt jelzik, hogy akár szeptemberben is lehet olyan időjárás, mint augusztusban, júliusban, idén is melegebb tél várható.

És egyre ritkábban lesz havas tél, sőt, volt már olyan is, amikor egyáltalán nem volt havazás Magyarországon. 

Egyre ritkábbak a nagyon mínuszos téli hidegek, és valószínűleg ez várható a közeljövőben is. 

A legpesszimistább becslések szerint akár a duplájára is nőhet azon napok száma, amikor a napi középhőmérséklet nem megy 25 fok alá, vagy az éjszakai hőmérséklet nem hűl le 20 fok alá.

Mindezek miatt új kihívásoknak kell megfelelni már az épületek tervezésekor. Ezeket vettük sorra Bálinger Andrással.

A beszélgetés tartalmából:

  • A klímaváltozás hatásai Magyarországon – különös tekintettel az ingatlanszektort érintő hatásokra 0:37
  • Az éghajlati anomáliák bemutatása 5:00
  • Milyen módszerrel lehet a hatásokat felmérni, milyen erőforrásokra, adatokra van ezekhez szükség? 6:08
  • Hogyan változnak a meglévő trendek? 8:00
  • Milyen kockázatokat jelentenek a meglévő és a várható hatások az ingatlanszektorra? 10:26 
  • Mit kell figyelembe venni a kockázatértékelésnél; hogyan változhatnak a kockázatok épülettípusonként, és hogyan lehet minimalizálni a kockázatokat? 12:11
  • Miért hasznos már a tervezés folyamán figyelembe venni a kockázatokat, milyen eszközök állnak rendelkezésre a klímaadaptációhoz; milyen gazdasági haszonnal járhat a hatékony felkészülés?
  • Mi a szerepe a klímaadaptációnak a zöldfinanszírozásban, mi az EU-taxonómia lényege? 14:45
  • Mennyire tudnak fenntarthatók lenni a csupa üveg felhőkarcolók, a klímaadaptáció szempontjából hogy szerepel az üvegfelület? 20:44
  • Milyen télre, telekre számíthatunk? 24:54

 

Podcastok

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.