Megindult a szoftverháború - Hiller a Microsoft pártján

Miután Hiller István lobbizott a Microsoft mellett, néhány nap elég volt ahhoz, hogy tömegek csatlakozzanak a céggel kötött összevont állami szerződések meghosszabbítása elleni tiltakozó akcióhoz.

A szoftverháború legfőbb tétje, hogy a Microsoft meg tudja-e ismételni az utóbbi három évben elért teljesítményét, amikor különösebb verseny nélkül mintegy 35 milliárd forintra tudott megállapodást kötni közbeszerzési pályázatokon.

Sorban teszik tiszteletüket a kormányzati döntéshozóknál a jelentősebb szoftvercégek képviselői, mert közeleg a közoktatásban és az egyetemeken használt szoftverek szállítására kötött középtávú szerződés lejárati határideje - írja az Index.

Alig több mint két hónap maradt, hogy eldőljön, minden marad a megszokott kerékvágásban, vagy megdől a Microsoft monopóliuma. Egyelőre csak az oktatási miniszterről derült ki, hogy Microsoft-párti, őt a jelek szerint már meggyőzték.

Több mint kétezer júzer írta alá azt a nyílt levelet, amelyet az MS-konkurencia egyik cége tett fel honlapjára. A levél szerint a szerződéshosszabbítás olyan felelőtlen, közpénzpazarló, a vállalkozási és alkotmányos jogokat sértő döntés lenne, amely fenntartaná diszkriminatív piaci helyzetet.

Az összevont állami Microsoft-szerződésre tett Hiller-javaslat azonban néhány nap alatt összekovácsolta az ellentábort. A tiltakozók úgy vélik, az olyan pályázati feltételek, mint a 20 éves piaci tapasztalat, vagy több milliárdos forgalom egyedül az MS-t hozzák pozícióba.

A piac megnyitása mellett lobbiznak azok a magyar vállalkozások is, amelyeket korábban az állam is nagy összegekkel támogatott a legújabb szabványoknak megfelelő szoftverek kifejlesztésében. A központosított közbeszerzésbe épülő adminisztratív akadályok azonban mindeddig sikerrel torpedózták meg, hogy a hazai termékek is piachoz juthassanak Magyarországon.

Az eddig szigorúan titkosan kezelt beszerzések méretéről a Közbeszerzési Értesítőben megjelentetett közlemények alapján alkotható kép. 2005 óta három nagy megállapodással összesen közel 30 milliárdos nettó összegre kötöttek keretszerződést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.