Mire vevők nálunk a netgyerekek?

Magyarországon már a hat évnél fiatalabb gyerekek is interneteznek, és nem meglepő módon elsősorban játékra használják a világhálót – derül ki az NRC Piackutató egyik legutóbbi felméréséből. Míg a 11–14 éves internetezők több mint fele már évek óta használja a világhálót, a 7–10 évesek kétharmada az utóbbi egy évben kezdett netezni, az ennél is fiatalabbak 55 százaléka pedig az elmúlt pár hónapban lett világháló-használó. Ez jelzi, hogy az internet használatát viszonylag korán, jellemzően már 10 éves kor alatt elkezdik a gyerekek.

Ez nem csupán a reklámpiac számára vet fel új kérdéseket és lehetőségeket, de az internetes biztonságtechnikai szoftvereket – így például a szülőfelügyeleti eszközöket – is a figyelem középpontjába helyezheti.

A hatéves, illetve ennél fiatalabb internetező gyerekek 80 százaléka játszik, valamivel több mint a fele meséket néz a világhálón. A 7–10 évesek fele már megjelenik az elektronikus levelezők táborában is. A 11–14 évesek között pedig már 81 százalék az e-mail-használók aránya, de a többség – 92 százalék – még az esetükben is inkább játszik az interneten.

A gyerekek többsége nem szörfölhet szabadon a világhálón, mivel szülei ellenőrzik és korlátozzák internethasználatát. Míg azonban 6 éves korig ötből négy gyermek csak szülői felügyelet mellett internetezhet, addig a 11–14 évesek körében már csupán 44 százalék a korlátozás mellett netezők aránya, és 79 százalékuk leggyakrabban egyedül ül a gép elé. Emellett a 7–10 évesek 19, a 11–14 évesek 51 százaléka gondolja úgy, hogy szüleinél jobban ért a számítógéphez.

A kutatásból kiderül az is, hogy az iskoláskorú gyermekek több mint fele szokott idegen nyelvű weboldalakat is látogatni, továbbá a 7–10 évesek 32 százaléka, a 11–14 éveseknek pedig 63 százaléka iskolai feladatok megoldásához is használja a világhálót. (VG)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.