Nem egészen százas lett

Ötmillió 100 dolláros laptop előállítását tervezte tavaly januárban Nick Negroponte, az elképzelés szülőatyja, de ebből mindöszsze 300 ezer darabot gyártott le az idén Kínában a Quanta Computer Inc. A Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora eredetileg a fejlődő országoknak szánta a számítógépet, ennek ellenére a legyártott készülékek nagy részét – egyedi akció keretében – magánvásárlóknak adták el az Egyesült Államokban. Mi több, kiderült, hogy a korábban beharangozott száz dollár helyett majdnem a duplájáért, 188 dollárért lehetett hozzájutni a készülékhez.

Nick Negroponte a terméket a One Laptop per Child (Laptopot minden gyereknek – OLPC) elnevezésű program keretében 2005-ben indította útjára, s a fejlődő országok diákjainak szánta, akik így internet-hozzáféréshez jutottak volna – legalábbis az alapelgondolás szerint. Negroponte hangsúlyozta: nem számítógép-, hanem oktatási projektről van szó, ebbe több mamutcég – köztük az Intel – is beszállt. Néhány afrikai ország azonban azzal utasította vissza a kezdeményezést, hogy nem szeretnének az olcsó elektronika hulladéklerakójává válni – írják a német lapok.

De nem csak az afrikai államok – éppen azok, amelyek segítésére létrejött a projekt – tiltakoztak. A skandináv FAIR segélyszervezet azzal vádolja az OLPC projektet, hogy félrevezetik és kizsákmányolják azokat a szegény országokat, amelyeknek a százdolláros laptopot szánják, mert olyan igényeket generálnak, amelyek a gazdag államokban sem léteznek, s elterelik a figyelmet a fejlődő országok valós szükségleteiről. A projekt minden elemében drága, nagy kockázatú. A szervezet azt állította, hogy internet-hozzáféréssel együtt – szerződéstől függően – 208 dollárra jön ki fejenként egy OLPC-készülék. A programhoz való csatlakozás egy átlagos iskolában 500-1000 tanuló számára 100–200 ezer dollár közötti összegbe kerül. Ez a világ ötven legszegényebb országában működő iskolák esetében körülbelül az intézmények tízéves költségvetési öszszegével egyenlő. A szervezet szerint egy Pentium 4-es típusú gépekkel berendezett tanulószobában ezt a fenti költség tizedéért ki lehetett alakítani.

Az OLPC program az idén csak adományokból 16 millió dolláros bevételre tett szert, a legnagyobb összegek a Google-tól, a News Corp. médiavállalattól és a csipeket gyártó AMD-től származtak. (VG)

Az igazi üzlet

Az Intel mintha már érezte volna a projekt bukását, 2006 májusában saját „olcsó” laptoppal jelent meg a piacon, amely kísértetiesen hasonlított a Negroponte által elképzelt modellhez. A különbség annyi, hogy az AMD-processzor helyett Intelt, a Linux operációs rendszer helyett pedig Microsoftot kapott. A cég felszereltségtől függően 230–300 dollár közötti áron értékesíti a készüléket – eddig sikerrel. Nigéria a közelmúltban 17 ezer darabot vásárolt belőle.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.