Az Intel "iszákos, és hűtlen" – botrány a 100 dolláros laptopok körül

A harmadik világ számára olcsó laptopokat gyártó OLPC alapítvány vezetője azzal vádolja az Intelt, hogy saját termékeit próbálta meg a jótékonysági akció segítségével eladni.

Mint arról korábban beszámoltunk, Nicholas Negroponte, az OLPC elnöke kijelentette: felmondják az Intellel 2007 júliusában megkötött megállapodásukat, így az óriásvállalat nem vesz részt többé a hátrányos helyzetű gyerekeknek szánt 100 dolláros laptopok árusításában. Negroponte a kapcsolat megromlását azzal magyarázta, hogy az Intel képviselői minden alkalmat megragadtak arra, hogy az olcsó számítógépek helyett saját Classmate nevő notebookjukat adják el az alapítvány által felkeresett ország képviselőinek. Az OLPC elnöke szerint az Intel minden nyilvánosságra került esetet követően megígérte, hogy változtat hozzáállásán, de nem tette. Negroponte szerint a cég úgy viselkedett, mint egy alkoholista, és hűtlen partner egy párkapcsolatban, ezért elkerülhetetlenné vált a szakítás.

Az Intel képviselői az ügyről úgy nyilatkoztak: a kapcsolat megszakadásának oka, hogy az OLPC arra akarta kényszeríteni őket, hogy kizárólag az ő laptopjaikkal foglalkozzanak. Ottellini elnök szerint a helyzet bebizonyította, hogy nem létezik egyetlen megoldás, "egyetlen vállalat sem monopolizálhatja a gyerekek piacát."

A 100 dolláros laptop akció lényege, hogy a fejlődő országokban élő gyerekek olyan laptophoz jussanak, amely megfizethető, és amely a nehéz természeti-, és gazdasági körülmények közepette is jól működik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.