Blu-ray? HD? A netes letöltés lehet a nevető harmadik!

A két magas minőségű adathordozó csatája hosszú ideje dúl, a felek egymás után hálózzák be a gyártókat. Amíg a felek egymással küzdenek, a háborút csöndben megnyerhetik a tartalmat közvetlenül kínáló weboldalak.

A prognózist az elmúlt időszak fejleményei is megerősítik: nyilvánvaló, hogy az Apple óriási nyereségre tett szert az iTunes szolgáltatással, viszont veszített az Apple TV-vel. Hasonló a helyzet a Microsoft esetében is, a vállalat jól döntött, amikor elindította az Xbox 360-hoz kapcsolódó videóletöltő oldalát, kevés érdeklődés mutatkozott viszont a Vista beépített médiacentere iránt. Minden jel arra mutat tehát, hogy a költséges új DVD formátumok helyett a kényelmesebb, és olcsóbb internetes letöltés veszi át a vezető szerepet a filmes piacon.

A technikai újdonságokat bemutató Las Vegasi CES kiállításon várhatóan új Blu-Ray, és HD lejátszókat is bemutatnak majd, köztük olyanokat is, amelyek mindkét formátumot kezelni tudják, ezek a készülékek azonban ár tekintetében messze nem versenyképesek a webes letöltéssel szemben. Sőt, az új formátumok a jelek szerint alulmaradnak a ma már jó áron kapható hagyományos DVD formátummal szemben is, a vásárlók ugyanis nem szívesen cserélik le egész filmtárukat egy olyan médiumra, amely talán egy év múlva el is tűnik a piacról, más lejátszóval viszont nem kezelhető.

További versenyhátrányt okoz a két új típusnak, hogy eddig sem a Blu-ray, sem a HD formátumhoz nem gyártottak olyan készüléket, amely rögzíteni és tud, nem csak lejátszani. Az Amazon ugyan nagy sikert aratott a tavalyi évben 100 dolláros áron kínált HD DVD lejátszóival, az akció azonban véget ért, a technológia pedig továbbra is olyan drága, hogy az átlag felhasználó számára nem éri meg váltani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.