Drága pixeleim! Projektor, kontra plazma és LCD

Évekkel ezelőtt még komoly dilemmát jelentett az otthoni filmvetítés szerelmeseinek, hogy a projektort vagy a nagyméretű televíziót válasszák-e. Az LCD és plazma televíziók árainak újabb zuhanása, és a HDTV-minőségű sport-közvetítések idei ígérete könnyen eldönthetné a kérdést – csakhogy a nagyfelbontásban kivetített mozgóképek sokkal „moziszerűbbek”, a számítógépes játékok pedig szinte valósághű élményt nyújtanak 2-3 méteres képátlóban.

Játékos projektorok

Míg az irodai prezentációkhoz használatos készülékeknél a hordozhatóság és a kis távolságból megvalósítható vetítés a fontos szempont, addig az otthonokban fixen telepíthető (többnyire plafonra rögzíthető) projektorok kiválasztásánál elsősorban a minél nagyobb (natív) felbontás, a lámpa élettartama és a fényerő döntőek.

A komputeres játékok képminőségét egyszerűen szabályozhatjuk, hiszen a számítógépek videokártyájának felbontása általában 1280x1024 (vagy 1600x1200) pixelig növelhető (a 16:9 képarányú, szélesvásznú megjelentésnél még ennél is tovább). Ezesetben roppant egyszerű a projektor kiválasztása, hiszen elsősorban azt kell figyelnünk, hogy az áhított kivetítő natív felbontása legalább akkora legyen, mint a videokártyánkon beállítható maximális felbontás. Persze ekkor is fontos a minél nagyobb lámpa-élettartam, a fényerő és a kontraszt – illetve a minél kisebb ár.

Még ezen szempontok alapján történő „előszűrés” esetén is meglepően nagy választékkal találkozunk – így hát érdemes ellenőrizni a magyar nyelvű használati utasítás meglétét, valamint a szerviz- és a garancia-feltételeket.

HDTV-re készülve

Mivel 2008-ban Magyarországon is megkezdődnek a kísérleti HDTV adások (a nyári olimpiai sportközvetítéseket a Magyar Televízió 2-es csatornája HD-minőségben is sugározza majd), és az előrejelzések szerint 3 éven belül megtörténik a teljes átállás is, érdemes hosszabb távra „előrevetíteni” a projektor-választást.

A projektorok kétségtelen előnye, hogy még a legnagyobb képátlójú (106-107 cm) LCD vagy plazma tévéknél is jóval nagyobb felületű képet vetíthetünk ki. Az erre alkalmas optikákkal szerelt készülékek 4 méterről vetítve akár 3,5 méter, 7 méterről pedig több mint 6 méter átlójú óriásképet adnak.

Tény, hogy a minőségi megjelenítéshez a megfelelő alapterületű helyiségen belül egy jóminőségű vetítővászonra is szükségünk lesz, a falra vetített kép szinte biztosan életlen lesz. (Vászonárak: egy jóminőségű, 180-200 cm szélességű „rolós” vászon 30-40 ezer forintnál kezdődik, a „kurblis” vászon ára már megközelíti a 100 ezret, a motorosért pedig 150 ezer forintnál is többet kell fizetnünk.)

Lumenek, kontrasztok és a drága csodalámpa

A felbontás mellett három fontos paramétert is meg kell vizsgálnunk választás előtt: legfontosabb a „vetítő lelkének” mondható lámpa élettartama, de fontos a fényerő és a kontraszt is.

Minden projektor-vásárlás kulcspontja a lámpa élettartama. A gyártók általában 2000-3000 üzemórás élettartamot adnak meg a leírásban, ami nem is olyan túl sok, hiszen ha naponta átlag 2 órát használjuk (például egy-egy film megnézésére), akkor a 3000 üzemóra valamivel több, mint 4 év alatt leketyeg. A legtöbb gyártó dokumentációja szerint 1000 órával többet bírnak a lámpák ha „eco” (gazdaságos) üzemmódban használjuk a projektort.

Jól hangzik, de természetesen ennek ára van: a fényerő gyengébb lesz (mintegy 20%-kal), ugyanis az „eco” üzemmód azt jelenti, hogy olyankor az automatika csökkentett hálózati feszültséget enged a lámpára – amitől persze csökken a fényerő is, de hatványozottan növekszik a lámpa élettartama. Járulékos előny, hogy ilyenkor a kisebb hűtési igény miatt csendesebb is lesz a masina.

Az már más kérdés, hogy van-e olyan felhasználó, aki éveken keresztül feljegyzi a be- és kikapcsolási időpontokat. Ha mégis vezet(ne) ilyen naplót, akkor egy korai „lámpa-halál” utáni reklamáció esetén az érintett kereskedő a szerviz vezetőjét utasítja-e cserére, vagy inkább a pszichiátriái osztály ügyeletesével konzultál. Ugyanis az gyakorlatilag bizonyíthatatlan, hogy a lámpa 1000-1500 óra után múlt ki.

A projektorok lámpáira általában 90 nap, vagy 500 órányi használat előtt vállal garanciát a gyártó – a valós üzemidőt azonban szinte lehetetlen bizonytani. Éppen ezért használt projektort csak attól az ismerőstől szabad vásárolni, akinek akár a használt autóját is megvennénk.

Nem árt tudni, hogy a lámpacserét ritkán úszhatjuk meg bruttó 100 ezer forintnál olcsóbban, de egyes modelleknél nem szabad meglepődni a 200 ezer forintnál is drágább alkatrész esetén sem. És bármelyik készüléket is választjuk, vásárlás előtt feltétlenül nézzük meg, hol, milyen áron kapható a gyárival megegyező minőségű és teljesítményű pótlámpa!

Otthoni használatra elegendő fényerőt nyújt egy 1000-1200 ANSI lumen fényerejű projektor – de vigyázat! Ha az említett „eco” üzemmódot kívánjuk használni a lámpa élettartamának növelésére, akkor csak 2000 lumen fényerő felett érdemes keresgélni.

Ezek után a beállítható kontrasztarány már majdnem elhanyagolható szempont. A jelenlegi kínálat zöme eléri, vagy meghaladja a 2000:1-es értéket, ami egyben azt is jelenti, hogy nem lesz baj a vetítésnél.

Százezertől felfelé

A hazai piacon beszerezhető legolcsóbb modell az InFocus_X6 (99.000 Ft), amely azonban közel sem a leggyengébb a mezőnyben: a színhelyes és kontrasztos képet biztosító DLP (Digital Light Processing) technológiát alkalmazó készülék XGA (1024x768) felbontásra is képes, fényereje 2000 ANSI lumen, 1800:1 kontrasztarányával egy félhomályos szobából is mozitermet varázsol.

Alig drágább (112000 Ft) az ígéretes képességű – de eredetileg irodai kategóriába sorolt – Toshiba TDP-S8. Maximális felbontása 1600x1200 képpont, a DLP technológiának  köszönhetően éles, színhű képek megjelenítésére alkalmas, a 2000 ANSI lumen fényerő, és a 2000:1 kontraszt elegendő házimozihoz.

Egy másik, kedvező árú (99.900 forint) készülék a ViwSonic PJ503D, amely szintén a DLP technológiát használja, natív felbontása 800 x 600, de 1280x1024 képpontos felbontás is beállítható. Az1500 lumenes fényerő kevés, ha rendszeresen „eco” üzemmódban kívánjuk használni, a 2000:1 kontrasztarány viszont elegendő a kontúros képek megjelenítéséhez. A 2000 órás lámpa-élettartam átlag alatti, még akkor is, ha „eco” üzemmódban 3000 órát ígér a gyártó.

Az Optoma EP721 (128000 Ft) már jobb minőségű natív felbontást (1024 x 768 képpont) kínál, a hagyományos 4:3 képarány mellett a szélesvásznú (16:9) mozira is alkalmas, 2000:1 kontrasztaránya, 2200 lumenes bőven elegendő, egyedül a 2000 órás („eco” üzemmódban 3000) lámpa-élettartam az elgondolkodtató korlát.

Népszerűek a Canon projektorai is, a Canon LV-X7 (204000 Ft) legnagyobb felbontása 1024 x 768 pixel, az 1500 lumenes fényerő és az 500:1 kontrasztarány azonban csak jól besötétített helyiségben elegendő.

Házimozihoz fejlesztve

Az LG AN110 HDTV DLP jelű modell (250000 forint) előnye, hogy az előzőeknél nagyobb felbontást (1366 x 768 pixel) és szélesvásznú üzemmódot is kínál, az átlagosnál nagyobb kontrasztarány (3.000:1) kiváló kontúrok megjelenítését teszi lehetővé, azonban az 1100 lumen csak befüggönyözött szobákban biztosít megfelelő fényerőt.

Az Epson EMP-TW700 (258000 forint) igen nagy fényerővel (1600 ANSI lumen) büszkélkedhet, alkalmas a 16:9 képarányú megjelentésre, 1280 x 720 pixeles felbontása mellett a meglepően nagy, 10000:1 kontrasztaránya figyelemre méltó. Sajnos a lámpa 3000/1700 órás élettartama itt is átlag alattinak mondható.

A házimozi kedvelőinek igényeihez igazodva a gyártók kifejlesztettek olyan készülékeket is, amelyekbe már beépítették a DVD-lejátszót, a hangszórókat, és többféle külső csatlakozóval is ellátták a vetítőket. A speciális igények kielégítésére pedig néhány gyártó tv-tunert vagy memóriakártya-olvasót épít a projektorba, ezzel is szélesítve a felhasználási lehetőségeket.

Az Epson EMP-DM1 (137000 forint) beépített DVD lejátszót és hangszórókat tartalmaz, gyakorlatilag az összes használatos video és audio fájlformátum lejátszására képes, de alkalmas a DVD-n található JPG fotók kivetítésére is.

Képességekben kicsit fejlettebb az Optoma DV11 videoprojektor (170000 forint), amely szintén a DLP technológiát alkalmazza: Egy DVD-lejátszót és Dolby Digital hangfalakat is magában foglal, csatlakozói között a PC-bemenet is található.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.