Ünnepi fotók azonnal! Hőszublimációs nyomtató-körkép

Könnyen megjósolható, hogy karácsonykor és szilveszterkor rengeteg fotó készült az ajándékként kapott digitális fényképezőgéppel vagy mobiltelefonnal. Az újdonsült fotósok egy része azonban (még) nem rendelkezik fotónyomatóval, viszont szeretné kiváló minőségben kézbe venni a papírképet, mégpedig azonnal, ha lehet. A megoldást a kitűnő színhűségű fotók megjelenítésére alkalmas hőszublimációs nyomtatók kínálják. A Világgazdaság Online ezeknek járt utána.

A hőszublimációs technológia előnyeit kifejezetten azok a felhasználók élvezhetik, akik számítógép nélkül is használható, kisméretű, hordozható fotónyomtatót keresnek, de ragaszkodnak a hagyományos előhívási eljárásokkal megegyező (vagy azt meghaladó), fotóminőségű képek azonnali megjelenítéséhez. Ha valóban a képminőség és a „bárhol, bármikor” az elsőrendű szempont, az egy papírképre eső költség ára csak másod-harmadlagos fontosságú, akkor gondolkodás nélkül ebben a kategóriában érdemes körülnéznünk.

Négy mondat technológia

A hőszublimációs nyomtatási eljárás lényege, hogy a szilárd festékanyagot hő segítségével elpárologtatva (szublimáltatva) juttatják a speciális nyomathordozó felületére. Mivel a papírra kerülő festék mennyisége a hőmennyiséggel arányos, így minden képpont színenként 256 árnyalatban „finomhangolható”. Ennek eredményeként viszonylag kis felbontás mellett is (általában 300 dpi) kitűnő minőségű, a hagyományos vegyi eljárással előhívott képek minőséget esetenként meghaladó színhűségű papírfotókat vehetünk kézbe. A három alapszínnel dolgozó technológia végeredményben 16,7 millió színű (más fogalmazásban: full color) képpontok megjelenítésére képes, és olyan felületkezelő eljárásokkal fixálja a speciális papírra kinyomtatott fotókat, amely ugyanazt az „élvezeti értéket” nyújtják, mint amit az analóg fotólaborokban történő képek esetében megszoktunk.

Fény és árnyék

Nemcsak a fotózásra jellemző, hogy ahol fény van, ott az árnyék is megjelenik. A hőszublimációs nyomtatók esetében kiváló képminőség és a gyorsaság árnyoldala az egy fotóra eső viszonylag magas költség.

A hőszublimációs fotónyomtatókról még a vitriolos tollú szakírók is elismerik, hogy ezesetben nem marketingszöveg az „itt és most, mégpedig valódi fotóminőségben” szlogen. A digitális fényképezőgéppel vagy mobiltelefonnal készült képek gyakorlatilag azonnal (1 percen belül) és bárhol kinyomtathatók akár 9 x13 vagy 10 x15 centiméteres méretben is – de a gyorsaság és minőség árát meg kell fizetnünk: egy papírkép közvetlen költsége 60-100 forint, attól függően, hogy milyen festék-papír készletet választunk.

Ez egyébként a hőszublimációs technológia másik árnyoldala: a speciális fotópapír és a hozzá szükséges festékanyag csakis együtt vásárolható meg a gyártó által előre összekészített komplett csomagban. Elvileg itt is van lehetőség a „noname” fotópapírok használatára (ha a festékanyag még bírja), de ez a megoldás a képminőséget erősen veszélyezteti, a gyártók mindegyike csakis a saját festék és saját papír használata esetén garantálja a színhűséget és a képminőséget.

USB, PictBridge, IrDA, Bluetooth

Mivel a hőszublimációs nyomtatók nem tartoznak a tömegtermékek közé, csak a fotózás iránt elkötelezett gyártók kínálnak ilyen készülékeket. És annak ellenére, hogy a „számítógép nélküli használat” kényelmes, komfortos ígérete az egyik vonzerő, csak akkor használhatjuk ki a nyomtatók szolgáltatásait, ha birtokában vagyunk a vezetékes, vagy vezetéknélküli adatátvitel gyakorlatának.

Az USB-kapu elsősorban a számítógépekkel való adatátvitelt teszi lehetővé, de már az újabb digitális fényképezőgépek és mobiltelefonok is felkínálják ezt a kapcsolódási lehetőséget. Digitális fényképezőgépek és videokamerák esetében a PictBridge technológia (a készülékeken külön logóval is jelzett) azt biztosítja, hogy bármely PictBridge-kompatíbilis képrögzítő-eszközről bármely, a PictBridge-technológiát támogató nyomtatóra közvetlenül elküldhessük a kinyomtatandó felvételeket.

A mobiltelefonok többségéről azonban már csak vezetéknélküli kapcsolattal (infravörös: azaz IrDA, illetve Bluetooth) nyomtathatunk.

Háromlépcsős kínálat – soklépcsős szolgáltatás

A piacon kapható készülékek döntő többsége 300x300 dpi felbontással dolgozik, ami azonban a 16,7 millió szín előállíthatóságának köszönhetően valódi színvisszaadást biztosít. A különböző modellek nyomtatási sebességében sincsenek nagy különbségek, általában 55-65 másodperc után alatt vehetjük kézbe a kinyomtatott papírképet. Némelyik eszköz (például a Canon SELPHY sorozatának újabb tagjai) 300x600 dpi felbontást is kínál, ami értelemszerűen még kontúrosabb megjelenítést tesz lehetővé. Mindegyik modell működtethető akkumulátorról is, így a „bárhol, bármikor” szabadsága biztosított.

Jelentősebb különbségek a gyártók által beépített képszerkesztési szolgáltatásokban vannak – a fejlettebb készülékek memóriakártyáról is képesek nyomtatni, beépített kijelzőjük 2,0, 2,5 vagy 3 inch (5,1, 6,35 vagy 7,6 cm) képátlójú színes LCD.

Többségük alapkiépítésben is alkalmas az IrDA-kapcsolatra, a mobiltelefonok Bluetooth jeleinek fogadására azonban a legtöbb esetben külön megvásárolható kiegészítő kártyát kell beszerezni.
Jelenleg legolcsóbban (23280 forint) a Sony DPP-FP35 jelű modellje szerezhető be. Legfeljebb 10 x 15 centiméteres képek megjelenítésére alkalmas, a papírképeket az ujjlenyomatoktól a fény, nedvesség vagy a hő által keltett rongálódásoktól egy speciális felületkezelő technológia védi meg. Az USB-csatlakozóval a számítógépről is nyomtathatunk, de a PictBridge-kompatibilitásnak köszönhetően közvetlenül digitális fényképezőgépről is kiadhatjuk a nyomtatási parancsot.

Alig drágább (26000 forint) a magyar nyelvű menüt is kínáló Canon SELPHY CP-740, amely 2 inch (5,1 cm) képátlójú LCD-kijelzővel és grafikus felhasználói felülettel segíti a képek kiválasztását. Az USB-csatlakozón kívül a legelterjedtebb memóriakártyákról (MMCplus, MMCmobile, microSD, microSDHC és MMCmicro) közvetlenül is nyomtathatunk, a speciális papírnak köszönhetően fotóalbumban tárolva – a gyártó ígérete szerint – akár 100 évig is színtartósak lesznek fotók. A szolgáltatások között megtaláljuk a vörösszem-korrekciót, a PictBridge-kompatibilitást, a mobiltelefonról történő nyomtatás pedig a külön megvásárolható Bluetooth-adapterrel oldható meg.

Ugyanebben az árkategóriában szerepel a Samsung SPP-2040 is, amely 300 x 300 dpi felbontás mellett fejlett képfeldolgozó szolgáltatásokat is kínál.

A Sony DPP-FP50 (28000 forint) 2,0 inches LCD-je nagynak ugyan nem mondható, de a képek megtekintéséhez egyszerű kezelőfelületet kapunk. Nyomtathatunk USB-portról, PictBridge-kompatibilis eszközökről, vagy közvetlenül az SD és MS kártyákról, a beépített szoláltatások között megtaláljuk a vörösszem-korrekciót is. A Bluetooth-adaptert ennél a modellnél is külön kell megvásárolni.

A Canon SELPHY ES2 jelű modellje már 300x600 dpi felbontással dolgozik, a 47000 forintos árért összességében egy magasabb rendű szolgáltatáscsomagot kapunk: a képkorrekciós funkciók között megtaláljuk a képvágást, a saját színek használatát és a vörösszem-korrekciót, a készülék 3,0 inch képátlójú, dönthető színes LCD kijelzőjének menüje magyar nyelven is megjeleníthető. A mobiltelefonoknál megszokott vezérlőtárcsa segítségével egyszerűen elérhetők az egyes funkciók, például az elterjedt memóriakártyákról történő közvetlen nyomtatás, A PictBridge-kompatibilitás mellett felkínálja a vezeték nélküli nyomtatást is, az infravörös (IrDA) jelek fogadása beépített lehetőség, a Bluetooth kapcsolathoz azonban itt is kiegészítő kártyát kell beszerezni.

A Kodak által gyártott Easy Share Printer Dock Plus Series 3 nemcsak nyomtató, hanem a fényképezőgép számára kialakított dokkoló-egység is, ami jelentősen egyszerűsíti az adatátvitelt. A 40000 forint alatt megvásárolható készülék egyetlen gombnyomásra átviszi a képeket a fényképezőgépről a nyomtatóra vagy a számítógépre. A PictBridge-kompatibilitás mellett beépített IrDA és Bluetooth csatlakozóval is rendelkezik, különlegessége, hogy a külön megvásárolható Kodak Wi-Fi kártyával rádiófrekvenciás jelek fogadására is képes.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.