BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katasztrofálisan öszeomolhat az amerikai gazdaság a GM vezére szerint

A Big Three-nek becézett három detroiti óriásvállat lassan kifut az időből, miközben az amerikai Kongresszust igyekszik meggyőzni az autógyártóknak adott támogatás szükségességéről.

"Ez nem csak Detroitról szól, hanem arról, megmenekül-e az amerikai gazdaság egy katasztrofális összeomlástól" – jelentette ki Rick Wagoner, a General Motors elnöke a Kongresszussal folytatott tárgyalása kapcsán. A GM vezére emlékeztetett: a gyár csődje három millió munkahely megszűnését vonhatja maga után.

A General Motors, a Ford és a Chrysler jelenleg is Washingtonban tárgyal egy 25 milliárd dolláros, áthidalónak nevezett kölcsönről, a republikánus szenátorok azonban nem hajlanak a megegyezésre, a cégek pedig lassan kifutnak az időből – jelenti az AP.

"Nagyon sokat kérnek. Szeretném azt mondani, hogy a következő pár napban megegyezés lesz a segélyről, de most nem látom jelét ennek " – közölte Christopher Dodd szenátor. A támogatásról szóló javaslatról elvileg már csütörtökön voksolhatnának a szenátorok, de a republikánusok többsége szerint a cégek önmaguknak köszönhetik gondjaikat, ezért nem pártolják az állami segítséget.

"Sokan úgy gondolják, hogy Önök már megbuktak, hogy rossz modell alapján működtek" – szögezte le a támogatás egyik leghangosabb ellenzője, Richard Shelby szenátor.

Elvileg menekülési lehetőséget jelenthetne a csődvédelem is, de a három óriás közül kettő most biztosan nem választaná ezt az utat. Bob Nardelli, a Chrysler vezérigazgatója úgy nyilatkozott: nem lehetek biztosak abban, hogy a csődeljárás után sikerül újra felépíteni a céget.

A GM korábban már kategorikusan elutasította a csődöt, aminek egyik oka, hogy az amerikai autóipari dolgozók szakszervezete végig erősen támogatta a gyártót a támogatásért folyó kampányban. A szakszervezet számára pedig elfogadhatatlan a csőd, hiszen az tömeges elbocsátással járna. A Ford részéről Alan Mulally vezérigazgató annyit közölt: a három cég erősen függ egymástól.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.